Transnistria și Găgăuzia cer alipirea la Rusia. Președintele R. Moldova: Astfel de acțiuni sunt contraproductive

Data publicării:
nicolae timofti crop mfax

Actualizare 12.45. Și Mihail Formuzal liderul Găgăuziei, cealaltă regiune autonomă a Republicii Moldova, vrea să meargă la Moscova, pentru a cere alipirea la federaţia rusă.

________________

Actualizare 12.14. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a spus că nu este vorba despre o decizie privind alipirea Transnistriei de Moldova, ci de o declarație făcută de președintele Sovietului Suprem din Transnistria.

Acest organ neconstituțional din punctul de vedere al Republicii Moldova nu a luat o astfel de decizie. Astfel de acțiuni sunt contraproductive, nu aduc nimic Republicii Moldova și cred că nici Federației Ruse”, după părerea mea, a spus Nicolae Timofti.

Dacă Rusia va accepta un astfel de demers, „cred că va fi un pas greșit”, a mai spus el.

La afirmațiile lui Mihai Burlă a reacționat și vicepreşedintele Parlamentului moldovean, Adrian Candu.

„Nu este o decizie, a fost făcută doar o declaraţie de preşedintele aşa-numitului Soviet suprem din Transnistria. Vom vedea, e ceva care ne dă nouă bătaie de cap, politicului”, a spus el.

Această chestiune va fi gestionată „doar prin dialiog, prin consultări atât cu partenerii de dezvoltare a republicii Moldova la nivel UE şi la nivel global şi, de ce nu, chiar şi prin dialog cu Kremlinul”, a adăugat el.

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană crede că „sunt şanse mult mai reduse ca ceea ce s-a întâmplat în Crimeea să se reproducă în Transnistria din simplul fapt că în Moldova există un guvern stabil, legitim şi recunoscut de Federația Rusă”.

_______________________

Mai precis, actul ar urma să simplifice modalitatea prin care Transnistria s-ar putea alipi la Rusia. Solicitarea a urmat după un proiect de lege propus de deputaţii Partidului "Rusia dreaptă" cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federaţia Rusă, scrie publicația Vocea Rusiei, controlată de guvernul de la Moscova.

Preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a expediat o adresare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narâşkin, în care solicită examinarea posibilităţii de aderare la Rusia a regiunii transnistrene, scrie și Publika.md. Informaţia a fost furnizată de BBC, care citează publicaţia rusească Vedomosti.

Solicitarea a urmat după un proiect de lege propus de deputaţii Partidului „Rusia dreaptă” cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federaţia Rusă.

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov a declarat că „după ce Rusia va ocupa un teritoriu din Ucraina, va dori şi regiunea transnistreană”.

Vladimir Putin a informat oficial Parlamentul şi Guvernul rus în legătură cu cererea Crimeei de a face parte din Rusia, prima etapă legislativă necesară pentru a putea integra peninsula în Federaţia Rusă. Preşedintele rus s-a declarat oficial dispus să ratifice un acord care prevede integrarea în Rusia a Crimeei. Aseară, el a semnat un decret prin care recunoaşte Crimeea ca stat suveran. Va fi, practic, o declaraţie de sprijin pentru referendumul organizat la sfârşitul săptămânii trecute în republica autonomă.

Un astfel de demers ar avea un impact „extrem de amplu” asupra Republicii Moldova, a spus istoricul Cosmin Popa la Digi24.

„O delimitare a Transnistriei și o recunoaștere ca țară independentă ar avea atât implicații economice, cât și strategice și militare”, spune Cosmin Popa.

În opinia sa, „putem asista la o învolburare a spectrului politic moldovenesc” și la manifestații ale rusofonilor din Republica Moldova, după modelul Ucrainei, care „vor împiedica guvernul moldovean să-și îndeplinească angajamentele față de Uniunea Europeană”.

„Sunt foarte multe șanse ca acest demers să aibă loc dacă ar fi în intersul Rusiei în momentul de față. De altfel, nu e primul demers al autoproclamatei republici transnistrene. a fost un referendum legat de independență și de viitoarea apartenență a acestei bucăți de pământ la Rusia. Dar jocul diplomatic e mult mai sofisticat, în sensul în care această lege a fost retrasă din Parlament, asta constituie un semnal diplomatic destul de serios dat de Rusia”, spune Cosmin Popa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...