„În ceea ce ne privește, susținem că situația din estul Ucraine se îndreaptă către o situație de gen Transnistria. E evident pentru noi că Federația Rusă continuă să consolideze separatiștii din estul Ucrainei, ceea ce impune creșterea nivelului de sancțiuni împotriva Moscovei. E adevărat, sancțiunile de până acum au început să producă efecte devastatoare pentru economia Federației Ruse și cred că ușor, ușor, domnul Putin o să renunțe la aroganță”, a declarat președintele.
Șeful statului a amendat și unele declarații făcute recent de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a spus că Moscova nu intenționează să facă din estul Ucrainei o nouă Crimee. „E un joc pentru copii”, a comentat Traian Băsescu. „Nimeni nu spune că Federația Rusă vrea să anexeze estul Ucrainei, ci toți spunem că Federația Rusă vrea să creeze o Transnistrie în estul Ucrainei. Tipul acesta de politică externă, promovat de Kremlin, nu mai păcălește pe nimeni!”, a avertizat Traian Băsescu.
„Aș aștepta de la demnitarii ruși să spună că nu vor crea o Transnistrie în estul Ucrainei, și nu o Crimee, că nimeni nu îi suspectează de așa ceva”, a adăugat președintele.
El a mai spus că Moscova trebuie să înțeleagă că UE își menține principiile și că „în Europa nu poți să creezi Transnistrii ori de câte ori interesele tale de expansiune a influenței îți cer acest lucru”.
Președintele a precizat, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor, că l-a informat pe președintele ales, Klaus Iohannis, despre pozițiile pe care le va susține la ultimul summit european la care participă. „Nu, nimeni nu a dat sfaturi nimănui, ci doar schimbăm informații”, a completat președintele.
La încheierea celor două mandate de preşedinte, Traian Băsescu este cel mai vechi lider din Consiliul European, alături de cancelarul german, Angela Merkel.
Pe de altă parte, aceasta este prima reuniune prezidată de noul președinte al Uniunii Europene, Donald Tusk.
Liderii europeni vor discuta, între altele, despre noi sancţiuni la adresa Rusiei.