Împrejurările în care Dimitri Rogozin s-a întors din Transnistria la Moscova sunt neclare. Potrivit presei de peste Prut, vicepremierul rus ar fi decolat din Chişinău, dar a fost obligat să se întoarcă din drum, după ce un MIG ucrainean a interceptat avionul în care se afla.
Întrebat ce crede despre interdicţia impusă premierului rus, preşedintele Traian Băsescu a spus: „Cei care au luat decizia ştiu ce fac şi cum interpretează restricţiile unor persoane. Rogozin este una din persoane. Să-i fie de bine. Nu Rogozin mă preocupă acum.”
Dimitri Rogozin spune că a ajuns vineri în Republica Moldova, dar a trebuit să ocolească Ucraina, care nu a permis survolul avionului său. Ulterior, a aflat de la pilot că are statut de persoană interzisă şi în România, conform sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană.
„La cererea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite din nou să o traversez. Data viitoare voi veni la bordul unui TU-160”, a spus Dimitri Rogozin pe Twitter.
În ceea ce priveşte Transnistria, Dmitri Rogozin spune că recunoaşterea independenţei Transnistriei este o „problemă complicată”, care depinde de modul cum va evolua situaţia din regiune, însă nu evită să îşi arate afecţiunea pentru republica separatistă.
„Transnistria se află sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere. Rusia cunoaşte dorinţele transnistrenilor şi ţine cont de toate referendumurile care au avut loc în regiune, dintre care două au fost legate de integrarea în Rusia”a spus Rogozin.
Nu este pentru prima dată când Dmitri Rogozin avertizează Moldova. Anul trecut, tot în timpul unei vizite în Transnistria, oficialul rus a ameninţat Chişinăul că ar putea să rămînă fără gaz rusesc, în plină iarnă, dacă vor continua să facă paşi pentru integrarea europeană. Mai mult, oficialul rus a ironizat aspiraţiile europene ale Chişinăului. Dmitri Rogozin spune că Republica Moldova poate fi cel mult primită în vestiarul organizaţiei continentale.
Noua vizită a lui Rogozin a fost îndelung criticată de autorităţile de la Chişinău, care consideră acestă iniţiatvă una de sfidare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.