Căpitanul vasului care s-a scufundat duminică, provocând moartea a peste 800 de persoane, tunisianul Mohammed Ali Malek, în vârstă de 27 de ani, şi un membru al echipajului, sirianul Mahmud Bikhit, în vârstă de 25 de ani, au fost arestaţi, scrie Mediafax.
Căpitanul Malek a fost acuzat de provocarea unui naufragiu, omucideri şi complicitate la imigraţie clandestină. Bikhit a fost acuzat doar de complicitate la imigraţie clandestină. Cei doi vor compărea în instanţă vineri.
Procurorii italieni afirmă că există două cauze ale naufragiului. Ei afirmă că Malek a încercat să se apropie de nava sosită în ajutor şi „a cauzat accidental coliziunea între vasul de pescuit de mici dimensiuni şi nava comercială mai mare”.
Cea de-a doua cauză este „supraaglomerarea vasului de pescuit; astfel, ambarcaţiunea s-a dezechilibrat din cauza manevrei greşite, determinându-i pe imigranţii de la bord să se mute. Ulterior s-a scufundat”.
Protest în faţa Parlamentului Italiei
Sute de oameni au cerut, în faţa Parlamentului italian din Roma, acţiuni imediate pentru ajutorarea şi protejarea imigranţilor.
„Este nevoie să deschidem coridoare umanitare, într-un fel sau altul, să-i luăm pe aceşti oameni care cer azil sau care scapă de războaie. Ar trebui să mergem direct de unde aceştia pleacă, să deschidem coridoare şi să repornim operaţiunile de salvare maritime”, spune Claudio Graziano, organizatorul protestului.
Pe de altă parte, la Palermo, în Sicilia, unde sunt mai multe tabere temporare pentru imigranţi, locuitorii cred că Italia a fost lăsată să se descurce singură.
„Comunitatea europeană nu a avut nicio reacţie, nu simţim prezenţa Europei în această problemă. Ne spun cum trebuie să ambalăm mozzarella şi cum să gătim pizza, dar când vine vorba de această chestiune, sunt absenţi”, spune un localnic.
Supravieţuitorii naufragiului din Mediterana au povestit clipele de coşmar prin care au trecut. Oameni au fost încuiaţi de traficanţi la grămadă în cala navei.
„Ne-au spus poveştile lor şi, după ce le-am confruntat, suntem capabili să spunem cu certitudine că erau în jur de 800 de persoane la bord. Deci, putem spune că 800 de oameni au murit”, spune Carlotta Sami, reprezentant ONU.
Doar anul acesta, 36.000 de persoane au încercat să treacă Marea Mediterană pentru a-şi căuta un refugiu în Europa, iar peste 1.700 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa.