Nemulțumiri la granița dintre Slovenia și Croația. Un gard controversat tulbură afacerile din turismul local

Data actualizării: Data publicării:
antreprenor din turism langa gardul ridicat impotriva refugiatilor la granita dintre slovenia si croatia
Martin Lindič, antreprenor în turism, se plânge că afacerile i-au fost afectate de construirea gardului împotriva refugiaților la granița dintre Slovenia și Croația Foto: captură video

Fără îndoială, vara lui 2015 a adus schimbări uriașe în Germania și nu numai. Sute de mii de oameni disperați porniseră pe drumul spre nordul prosper al Europei. În replică, o mulțime de țări au încercat să blocheze fluxul de migranți construind garduri la frontieră. Așa-numita „rută balcanică” trece, spre exemplu, prin Croația și Slovenia. Iar Slovenia a fost una dintre țările care au ridicat bariere. Aflăm azi că acea decizie tulbură și acum relațiile dintre cele două state vecine. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Strugurii sunt aproape copți, e vremea recoltei. Pare că va fi un an bun pentru Martin Pecaric. Podgoria lui se întinde pe aproximativ cinci hectare în regiunea Carniola Alba, la granița dintre Slovenia și Croația. Aproximativ o treime din teren e în Croația.

Zona se află pe așa-numita „rută balcanică” folosită de migranți și autoritățile slovene intenționează să ridice aici un nou gard pe linia frontierei.

„Gardul ar trece direct prin podgoria mea”

„Sper că vor renunța la idee. Gardul ar trece direct prin podgoria mea. Autoritățile știu de situația mea și știu că granița merge în zig-zag aici, ar fi foarte greu de construit ceea ce vor”, spune viticultorul Martin Pecaric.

La doar câțiva kilometri distanță a fost ridicat deja un gard de-a lungul râului Kolpa. Slovenia s-a închis astfel pe o lungime de 200 de kilometri și o treime din granița cu Croația este impenetrabilă. În plus, poliția patrulează zi și nopte, pentru descurajare.

„Scopul este și să-i avertizăm ce cei care vor să intre ilegal în țara noastră că zonele pe care încearcă să le traverseze sunt periculoase”, explică Boris Korasa, șeful Poliției din Crnomelj.

Cu toate acestea, refugiații continuă să sosească. Dar nu la fel de mulți ca acum cinci ani, în perioada de vârf a crizei.

Raiul traficanților de persoane

Anul acesta, au fost depistate aproximativ 1000 de treceri ilegale în zonă.

Poliția folosește inclusiv drone de supraveghere nocturnă pentru a urmări activitățile ilegale și a constatat că majoritatea refugiaților sunt ajutați de traficanții de persoane.

„Cei mai mulți migranți ilegal sunt din Afganistan, Maroc, Tunisia, Algeria, Bangladesh și Pakistan”, spune Boris Korasa, șeful Poliției din Crnomelj.

În Metlika, un mic oraș de la graniță, părerile sunt împărțite în ceea ce privește gardul de frontieră.

„E bine că l-au construit. Nu mai sunt la fel de multe ... E o măsură de protecție”, spune o femeie.

„Nu împiedică trecerea refugiaților și a migranților” - este de părere un tânăr. 

„Pe de-o parte, cred că e bine că l-au făcut. Pe de alta, cred că dăunează turismului”, își dă cu părerea un bărbat.

Turismul are de suferit: „Toți întreabă de gard și de migranți”

Martin Lindič are un camping la câțiva kilometri în amonte și confirmă că turismul are de suferit. El și soția sa, Andreya, organizează excursii cu canoe pe râul Kolpa. Dar nu a mai rămas mare lucru de văzut din cauza gardului. Povestește că uneori trebuie să aștepte și câteva ore ca poliția să deschidă o poartă pentru ei.

„Nu mai e ca pe vremuri și asta e o problemă. Gardul nu-și are locul în acest peisaj superb. Este greu să vorbești despre turism, dar să vezi sârmă ghimpată ca într-un lagăr de concentrare. Toți cei care ne sună ne întreabă despre gard și migranți”, spune Martin Lindic, antreprenor în turism.

Valea Kolpei era înainte o zonă sălbatică și foarte populară în rândul turiștilor. Veneau pentru drumeții, ciclism și canotaj. Un loc în care se puteau relaxa. Acum parcă nu mai e la fel...

„Nu este normal să faci un gard într-o zonă sălbatică precum aceasta. E o nebunie. Ceva e în neregulă cu un gard într-un peisaj pitoresc. De parcă asta ar salva Europa!” - spune Martin Lindic, antreprenor în turism.

O altă graniță în Europa. Prima de acest fel din regiune. Guvernul spune că gardul e temporar, dar nimeni din valea Kolpei nu-l mai crede.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”