„Summit social” al liderilor UE, la Porto. Peste 20 de milioane de europeni trăiesc în sărăcie, 700.000 nu au adăpost

Data actualizării: Data publicării:
Ceremony to present the keys to the city of Porto to the President of the EU Commission
Premierul portughez Antonio Costa (al doilea din dreapta) îi primește pe președinteșe Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și președinteșe Consiliului European, Charles Michel, înaintea summit-ului la care vor fi discutate probemele sociale ale Europei. Foto: Agerpres / EPA / ESTELA SILVA / POOL

Liderii UE vor încerca să găsească consens vineri în lupta împotriva sărăciei și pentru promovarea egalității în Europa, în cadrul reuniunii informale a Consiliului European, desfășurat la Porto, în Portugalia. Cele 27 de state rămân profund divizate, scrie MSN, preluând AFP.

24 dintre liderii UE, inclusiv președintele român Klaus Iohannis, sunt prezenți fizic la summit-ul din Porto, a cărui principală temă este problematica socială. 

Cancelarul german Angela Merkel și premierii Maltei și Olandei vor participa prin videoconfeință, din cauza pandemiei.

Cunoscută drept „summitul social”, întâlnirea va începe vineri, cu conferințe la care vor participa reprezentanți ai societății civile și ai sindicatelor, fiind așteptat să-și facă apariția și președintele francez Emmanuel Macron. 

Gazda, premierul portughez Antonio Costa, a declarat că pandemia de coronavirus „a scos în evidență costul condițiilor precare de muncă și al inegalităților de gen, dar și nevoia de a reglementa noile forme de muncă - telemunca și platformele digitale”. 

După această parte va urma un summit UE extins, la care liderii se vor aduna pentru a discuta la cină cele mai noi evoluții în lupta împotriva pandemiei, inclusiv propunerea Statelor Unite de a suspenda brevetele pentru vaccinurile anti-COVID, pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare.

Discuțiile pe teme sociale vor avea loc sâmbătă, înaintea summit-ului cu premierul Indiei, Narendra Modi, la care vor lua parte și liderii europeni absenți, Angela Merkel, Mark Rutte și Robert Abela.

Discuțiile pe teme economice se vor axa pe o propunere fără caracter obligatoriu a UE, care vrea să aducă țările membre la o rată de angajare de 78% până în 2030, să instruiască cel puțin 60% dintre adulți în fiecare an și să reducă numărul persoanelor în risc de sărăcie cu 15 milioane.  

Au apărut și unele controverse, Ungaria și Polonia insistând ca declarația finală să nu conțină referiri la probleme de gen și egalitate de sexe, au spus mai mulți diplomați. 

Plan „lipsit de ambiție”

Partidele de stânga au organizat un contra-summit și plănuiesc să demonstreze sâmbătă pe străzile din Porto, nemulțumite că summit-ul oficialilor UE reprezintă doar o șuetă.

Planul UE privind chestiunile sociale „în mod clar este lipsit de ambiție”, a declarat Olivier De Schutter, raportor special ONU pentru drepturile omului.

El spune că 700.000 de oameni dorm pe străzi în Europa și peste 20 de milioane de muncitori trăiesc în sărăcie, din cauza condițiilor precare de muncă oferite de platformele digitale pentru livrare de mâncare sau taxi. 

În condițiile în care gradul de sărăcie a crescut în ultimul an, în special în rândul tinerilor și al celor mai expuși muncitori, pandemia „a arătat importanța problematicilor sociale” în UE, a afirmat comisarul european pentru Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit.

Cele 27 de state UE sunt profund divizate în problemele sociale. Țările din sud - Franța, Italia, Spania, Portugalia - militează pentru protecția celor vulnerabili economic.

Țările bogate din nord, atașate de modelele lor de succes, și țările estice, care se tem că-și vor pierde competitivitatea, refuză să meargă pe această cale.

„Cel mai bun vaccin împotriva inegalităților”

Însă multe s-au schimbat în Europa de la criza datoriilor din zona euro, când Germania și aliații ei au impus reforme și austeritate Greciei și Portugaliei, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Anul trecut, UE a aprobat un plan de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, care, în loc de împrumuturi, se bazează pe plăți directe și va fi finanțat printr-un împrumut comun al statelor membre. 

„Am văzut consecințele” unei austerități prea mari, a spus comisarul Schmit. „Populism în creștere, sărăci, șomaj. Ne-am dat seama că rețeta nu a fost adaptată. Cred că ne-am învățat lecția.”

Premierul socialist al Portugaliei și liderii europeni cu aceleași viziuni ar vrea ca Europa să meargă și mai departe și să adopte o politică socială la nivel comunitar, cum ar fi salariul minim. 

Această listă de deziderate, numite „pilonul social”, a luat naștere în 2017, la un summit similar în Suedia, la un an după ce referendumul alimentat de populism care a dus la Brexit a speriat Europa.

Punerea acestor politici în practică ar fi „cel mai bun vaccin împotriva inegalităților, a fricii și a populismului”, a declarat premierul Costa înaintea summit-ului.

În timpul discuției cu premierul indian Modi, oficialii UE au spus că vor fi de acord să reia discuțiile blocate privind schimburile comerciale cu India, Europa vrând să trimită astfel și un mesaj către China.

Rămâne de văzut dacă New Delhi va renunța la abordarea sa protecționistă tradițională.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...