Suedia modifică legislația ca să construiască noi centrale nucleare

Data actualizării: Data publicării:
reactor nuclear
Suedia modifică legislația ca să construiască noi reactoare nucleare. Foto: Profimedia

Guvernul suedez a anunţat miercuri ridicarea obstacolelor în calea construirii de noi reactoare nucleare, prin modificarea legislaţiei în domeniu, pentru a răspunde la creşterea cererii de electricitate, informează AFP.

Va trebui să fie „dublată producţia de electricitate” pentru ca tranziţia energetică să aibă succes, a precizat ministrul suedez al Mediului, Romina Pourmokhtari, potrivit căreia „energia nucleară va trebui să reprezintă o mare parte din această majorare”.

Concret, Suedia va avea nevoie de echivalentul a zece noi reactoare nucleare convenţionale până în 2045, potrivit estimărilor guvernului de dreapta.

Pentru a atinge acest obiectiv, guvernul de la Stockholm a decis să întreprindă o reformă care îi permite să elimine limita actuală vizând un maxim de zece reactoare nucleare care sunt autorizate să funcţioneze în Suedia, precum şi obligaţia ca noile reactoare să fie construite pe locul unde sunt amplasate vechile unităţi. Proiectul de reformă va fi examinat de Parlamentul suedez la toamnă.

În prezent, în Suedia funcţionează şase reactoare la trei centrale nucleare diferite, puse în serviciu în perioada 1975-1985. Mai multe alte reactoare au fost oprite începând din 1999 ca urmare a unui referendum din 1980 în care cetăţenii suedezi s-au pronunţat în favoarea unui abandon progresiv al energiei nucleare.

Însă Suedia are probleme în a găsi surse alternativi viabile de energie pentru a înlocui energia nucleară, în condiţiile în care sursele regenerabile nu sunt încă în măsură să îi acopere în întregime nevoile. În prezent, energia din surse nucleare reprezintă 30% din electricitatea utilizată în Suedia.

Miercuri, guvernul de la Stockholm a subliniat de asemenea importanţa cooperării internaţionale în materie de „dezvoltare de cunoştinţe” şi de „utilizare mai eficientă a resurselor” în acest domeniu, precizează AFP, citată de Agerpres.

Energia nucleară este o alternativă cu emisii reduse de carbon la combustibilii fosili şi reprezintă o componentă esenţială a mixului energetic în 13 dintre cele 27 de state membre ale UE, având o pondere de aproape 26 % din energia electrică produsă în UE, conform datelor publicate pe site-ul Parlamentului European.

În România, există două unităţi nucleare, la Cernavodă, care asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al ţării şi 36% din energia fără emisii de CO2.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei