Statele Unite resping lovitura de stat organizată de armata turcă şi susţin liderii aleşi democratic, dar nu îl numesc direct pe Recep Erdogan.
Casa Albă, despre situaţia din Turcia: „Preşedintele a vorbit în această noapte cu secretarul de Stat John Kerry pentru a discuta evenimentele din Turcia. Preşedintele şi secretarul au ajuns la concluzia că toate părţile din Turcia ar trebui să susţină guvernul ales democratic al Turciei, să dea dovadă de reţinere şi să evite violenţe sau vărsare de sânge. Secretarul a subliniat faptul că Departamentul de Stat va continua să se concentreze pe siguranţa şi securitatea cetăţenilor americani din Turcia. Preşedintele l-a rugat pe secretar să continue să-l ţină la curent cu desfăşurarea situaţiei. " .... se spune într-un comunicat de pe pagina Casei Albe.
Şi NATO ia partea guvernului de la Ankara.
„Tocmai am vorbit cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. Urmăresc evenimentele din Turcia îndeaproape şi cu îngrijorare. Fac apel la calm, reţinere şi respect pentru instituţiile democratice ale Turciei şi pentru Constituţia sa. Turcia este un apreciat aliat al NATO” ,... a declarat secretarul-general al NATO, Jens Stoltenberg, intr-un comunicat postat pe pagina web a Alianţei.
„Turcia este un partener-cheie pentru Uniunea Europeană. UE susţine deplin guvernul ales democratic, instituţiile ţării şi domnia legii. Cerem o reîntoarcere rapidă la ordinea constituţională, în Turcia. Continuăm să urmărim evoluaţia situaţiei.”, se spune într-un comunicat comun al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, preşedintelui Comisiei Europene, Jean- Claude Juncker şi al şefei diplomaţiei Europene, Federica Mogherini.
Un mesaj asemănător a fost transmis şi de la Berlin.
"Ordinea democratică în Turcia trebuie respectată. Trebuie făcut totul pentru protejarea vieţilor oamenilor" .... a notat purtătorul de cuvânt al Guvernului german pe Twitter.
Chiar şi adversarii declaraţi ai preşedintelui Recep Erdogan se opun loviturii de stat, deşi guvernul de la Ankara i-a acuzat că sunt implicaţi.
"Condamnăm orice intervenţie a armatei în politica internă a Turciei. Suntem îngrijoraţi de siguranţa şi securitatea cetăţenilor turci şi a celor care se află în Turcia acum. Comentariile venite din partea cercurilor pro-Erdogan sunt iresponsabile." ... spune un comunicat al organizaţiei apropiate de clericul Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Recep Erdogan, devenit unul dintre cei mai înversunaţi adversari.