Studiu: Vălul islamic, răspuns strategic la amenințările societății moderne
Data publicării:
Femeile musulmane din Occident își acoperă fața cu vălul islamic din ce în ce mai des ca 'răspuns strategic' la tentațiile și amenințările societății moderne în care încearcă să se integreze, potrivit unui studiu al unor cercetători de la Universitatea Oxford, citat de Agerpres.
Sociologii Ozan Aksoy și Diego Gambetta au dorit să afle de ce modernizarea nu implică o descreștere a comportamentului tipic religiei musulmane.
Ei au realizat un studiu în urma căruia au aflat că educația, ocupația, venitul, traiul în mediul urban și contactele cu persoanele care nu au aceeași religie au dus la o scădere a purtării voalului islamic de către femeile care nu respectă cu multă conștiinciozitate cutumele specifice.
Însă, în cazul femeilor ce respectă întocmai regulile respective, aceiași 'factori modernizatori' au contribuit la intensificarea fenomenului purtării acestui accesoriu.
Cercetătorii consideră că acest lucru se întâmplă deoarece astfel de persoane folosesc voalul ca mijloc de apărare față de amenințările la adresa modestiei lor.
„Am ajuns la concluzia că pentru femeile foarte religioase factorii modernizatori cresc riscul și tentația în mediul în care se află, ceea ce le-ar pune în pericol reputația de persoane modeste. Așadar, voalul este un răspuns strategic, o formă fie de a preveni încălcarea normelor religioase fie de apărare în cadrul comunităților”, susțin cercetătorii.
Ei sunt de părere că interzicerea acestui accesoriu în țările occidentale nu este o soluție pozitivă.
„Interzicea sau condamnarea purtării voalului le-ar priva de un mijloc ce le permite o șansă mai mare la integrare”, a adăugat profesorul Gambetta, conform The Guardian.
Studiul intitulat 'Dincolo de văl: utilizarea strategică a vestimentației religioase' (''Behind the Veil: The Strategic Use of Religious Garb'') a fost publicat în European Sociological Review.