Studiul realizat de University College arată că imigranţii din 15 state ale Uniunii Europene, printre care Franţa, Germania, Italia şi Spania, au contribuit timp de 11 ani la bugetul Marii Britanii, cu 64 la sută mai mult decât ajutoarele sociale primite, mai precis cu 15 miliarde de lire sterline. În acest timp, persoanele venite din Europa de Est au cotizat cu 12 procente mai mult decât au primit ca beneficii, respectiv 5 miliarde de lire sterline în perioada 2000-2011.
„Imigranţii veniţi recent, în mod special cei din ultimele ţări care au aderat, au o rată de angajare foarte mare, aşadar o participare foarte importantă la piaţa muncii în comparaţie atât cu britanicii nativi cât şi cu alte grupuri de imigranţi. Acest lucru indică faptul că vin aici în primul rând pentru a munci şi nu să beneficieze de avantaje sociale”, a spus Tommaso Frattini, profesor de economie
Raportul mai arată că imigranţii europeni au studii superioare într-o proporţie mai mare decât forţa de muncă născută în Marea Britanie. În plus, este mai puţin probabil ca persoanele care vin din afara Regatului să primească ajutoare sociale de la stat.
„De obicei, imigranţii vin aici educaţi. Cineva a plătit pentru educaţia lor. Pentru imigranţii care au venit între anii 2000-2011, am descoperit că în cei 11 ani, ei au adus pe piaţa muncii educaţie care i-ar fi costat pe plătitorii de taxe din Regatul Unit, dacă educaţia ar fi fost asigurată aici, între 6 şi 7 miliarde de lire sterline”, a spus Christian Dustmann, profesor de economie.
Publicarea studiului vine în plină dezbatere asupra imigrației din Marea Britanie. Confruntat cu ascensiunea formațiunii eurofobe UKIP, premierul David Cameron a anunțat că intenţionează să limiteze imigrația provenită din alte țări ale Uniunii Europene, sfidând astfel principiul de liberă circulație a persoanelor. Totul în condiţiile în care David Cameron doreşte să-şi păstreze fotoliul de şef al guvernului de la Londra după alegerile parlamentare de anul viitor.