Statul ungar, obligat să plătească despăgubiri pentru segregarea şcolară a copiilor romi

Data publicării:
Viktor Orban
Viktor Orban acuză UE că se transformă într-un „imperiu” care contravine intereselor naţiunilor europene. Foto: Guliver/ GettyImages

Curtea Supremă a Ungariei a stabilit marţi că o şcoală dintr-o zonă rurală din nordul ţării a segregat ilegal copiii romi şi, prin urmare, familiile acestora au dreptul la compensaţii băneşti ce însumează 100 de milioane de forinţi (circa 285.000 de euro), informează agenţiile MTI şi Reuters, citate de Agerpres.

Conform deciziei Curţii Supreme ungare (Kuria), care este definitivă, acea şcoală din localitatea Gyongyospata, municipalitatea locală şi autoritatea de învăţământ trebuie să plătească aceste despăgubiri familiilor celor circa 60 de copii care au fost separaţi la şcoală de copiii care nu erau de etnie romă şi au primit o educaţie inferioară.

Instituţiile acuzate au cerut ca în locul compensaţiilor băneşti să le ofere cursuri copiilor, solicitare ce a fost însă respinsă de instanţa supremă, care a apreciat că ''singura modalitate de a compensa prejudicii nemateriale este plata efectivă'', potrivit MTI.

Reuters scrie legat de acest caz că premierul Viktor Orban şi-a intensificat retorica împotriva romilor, iar pe plan politic are puţin de pierdut din ignorarea situaţiei unei minorităţi supuse de secole prejudecăţilor şi discriminării în Ungaria şi în alte locuri din estul Europei.

Şeful executivului ungar a respins în februarie plata unor despăgubiri de circa 300.000 de euro obţinute în primă instanţă de familiile celor circa 60 de copii romi, în opinia sa fiind ''profund incorect'' ca familiile rome să ''obţină bani fără să muncească'', potrivit unei relatări a AFP.

Viktor Orban a mai spus atunci că părinţii celorlalţi copii au început să-i mute pe aceştia la şcoli din localităţi învecinate pentru că romii au creat un mediu de indisciplină şi pericol în şcoala din Gyongyospata, mai notează Reuters. ''S-au simţit ca într-un mediu ostil în propria lor casă'', a afirmat premierul ungar.

În urma refuzului său de a plăti compensaţiile, peste 2000 de persoane, printre care şi familii rome, au participat la un marş de protest până în faţa parlamentului de la Budapesta purtând pancarte cu mesaje precum ''Nimeni nu este deasupra legii'' sau ''Viitorul nu se poate construi pe ură''.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mulți știu doar de Burebista sau Decebal, dar alți regi daci și-au pus amprenta pe aceste meleaguri cu mult...
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025