Statele UE nu reușesc să se pună de acord asupra unei componente cheie a pactului privind migraţia

Data publicării:
steagul uniunii europene
Foto: Profimedia Images

Statele membre ale UE nu au ajuns miercuri la un acord asupra unui mecanism de acţiune în faţa crizelor migratorii, ultima componentă din propunerea de revizuire a politicii europene privind migraţia înaintea negocierilor cu Parlamentul European pentru un Pact european privind migraţia şi azilul, relatează agenţiile EFE şi DPA, citate de Agerpres.

Un acord european convenit la începutul lunii iunie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) înăspreşte regulile privind dreptul de azil în UE, dar include şi cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre. Acordul prevede astfel că statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din ţările membre aflate sub presiune migratorie, precum Italia, sau să plătească o contribuţie financiară de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestui acord, afirmând că nu vor aplica prevederile privind relocările obligatorii de migranţi şi contribuţiile financiare, iar Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut, dar textul a fost adoptat prin majoritate calificată şi va fi baza negocierilor viitoare cu Parlamentul European pentru adoptarea unui Pact european privind migraţia şi azilul.

Înainte însă, statele UE mai trebuie să se pună de acord şi asupra unui mecanism de gestionare a crizelor provocate de valurile de migranţi. O reuniune desfăşurată miercuri pe această temă la nivel de ambasadori nu a permis obţinerea unei înţelegeri, întrucât Austria, Republica Cehă, Polonia şi Ungaria au votat împotrivă, iar Germania, Olanda şi Slovacia s-au abţinut.

Unul dintre punctele discutate a fost diminuarea standardelor privind cazarea şi asistenţa socială oferite migranţilor. În timp ce Ungaria şi Polonia consideră că aceste standarde nu sunt coborâte suficient în propunerea prezentată pentru mecanismul de gestionare a crizelor, Germania a considerat că, dimpotrivă, standardele UE pentru migranţi riscă să fie diminuate prea mult.

O nouă reuniune a reprezentanţilor pentru stabilirea ultimelor detalii ale propunerii cu care Consiliul UE (statele membre) va merge la negocierile cu Parlamentul European pentru pactul privind migraţia şi azilul urmează să se desfăşoare în luna septembrie. Comisia Europeană şi-a fixat ca obiectiv definitivarea acestui pact înaintea alegerilor europarlamentare.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ceva ascuns în centrul Pământului ar putea schimba durata zilelor. Descoperirea care pune...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...