Spania vrea să obțină 6 miliarde de euro de la companiile din energie și bănci până în 2024. Companiile contestă taxa de solidaritate

Data publicării:
Spain: End to the fuel discount in Spain
Grupul spaniol Repsol a anunţat că va contesta în justiţie noua taxă introdusă de autorităţile de la Madrid pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice. Foto: Profimedia Images

Guvernul Spaniei intenţionează să obţină până în 2024 aproximativ şase miliarde de euro din taxele impuse companiilor energetice şi băncilor, după amendamentele adoptate în Parlament, a anunţat ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Ne aşteptăm la venituri de 1,7 miliarde de euro din taxa pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi 1,3 miliarde de euro din taxarea băncilor, în total trei miliarde de euro pe an”, a declarat Montero.

Spania a aprobat până în 2024 taxe temporare pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi băncilor şi iniţial spera să obţină şapte miliarde de euro, bani cu care urma să finanţeze subvenţiile acordate gospodăriilor pentru a face faţă presiunilor asupra costului vieţii.

Grupul spaniol Repsol a anunţat săptămâna trecută că va contesta în justiţie noua taxă introdusă de autorităţile de la Madrid pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice, susţinând că încalcă legislaţia spaniolă şi a Uniunii Europene.

Repsol a estimat că taxa va reprezenta un cost de 450 milioane de euro (481,6 milioane de dolari) asupra activităţilor companiei din 2022.

„Repsol consideră că taxa nu este compatibilă cu Constituţia Spaniei şi legislaţia UE şi, prin urmare, va urma căile legale adecvate pentru anularea sa şi, după caz, rambursarea sumelor colectate”, a informat Repsol în declaraţia auditorului ataşată la rezultatele sale financiare din 2022.

În noiembrie, Banca Centrală a Spaniei estima că până în 2024 guvernul va obţine cumulat cinci miliarde de euro din taxe, după ce Parlamentul a exceptat de la plata taxei activităţile reglementate pe plan intern şi operaţiunile din străinătate ale companiilor.

Firmele pot, de asemenea, face apel în mod individual împotriva autorităţilor fiscale pentru a cere rambursarea banilor, odată ce efectuează prima plată înainte de 20 februarie.

Montero a declarat că până acum companiile din energie au plătit taxe de 817 milioane de euro şi băncile de 637 milioane de euro.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trucul viral prin care economisești sute de lei la factura de gaz: „Aici avem un buton pentru...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
profimedia-0932701531
Cum au fost alimentate violențele de pe străzile din Amsterdam. „Încă nu cred că am ajuns la punctul de...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului