Situația se agravează din nou în spitalele din Italia, mai ales în nordul și sudul țării, unde patru regiuni sunt zone roșii și au intrat de câteva zile în lockdown. Sistemul sanitar este iar aproape de saturație, după ce autoritățile din Peninsulă raportează zilnic 30.000 de cazuri noi de Covid-19.
Italia are în acest moment peste 26.000 de bolnavi de COVID-19 internați cu simptome. Iar la Terapie Intensivă sunt 2.700 de pacienți. Șeful ambulanței din Napoli, care este zonă roșie, spune că la spitale s-au format cozi de salvări și mașini personale care aduc bolnavi.
Președintele ordinului medicilor face apel la măsuri drastice, pentru ca valul de pacienți să nu copleșeacă din nou sistemul sanitar. El spune că este nevoie de o carantină aproape totală extinsă la nivel național.
Adela Mohanu, jurnalist român stabilit în Italia, a povestit la Digi 24 cum arată situația în prezent în Italia, atât la nivelul sistemului sanitar, cât și în ceea ce privește carantina impusă în zonele de risc, Lombardia, Piemonte, Tirolul de Sud, Valle d'Aosta și Calabria.
"Deocamdata carantina e mai blanda decât cea din primăvară, eu mă aflu acum într-o zonă roșie, în Lombardia, la Bergamo. Oamenilor le este permisă plimbarea în jurul casei, școala se face cu prezență pentru copiii din învățământul primar și gimnazial, până la clasa a cinea, inclusiv. Fabricile de producție au rămas deschise, spre deosebire de luna martie, când multe erau închise, restaurantele pot face livrări sunt măsuri ceva mai ușoară", a explicat Adela Mohanu.
În ceea ce privește spitalele, sunt din ce în ce mai mulți pacienți, inclusiv la terapie intensivă, iar medicii trag deja semnale de alarmă că iarna nici nu a început. În Bergamo, una dintre cele mai afectate regiuni, epicentul pandemiei în martie, lucrurile s-au redresat, însă spitalele sunt pline, pentru că medicii sunt nevoiți să primească pacienți și din alte zone, cum ar fi Monza, care este cea mai afectată în acest moment. 40% din paturile din spitalul din Bergamo sunt ocupate cu bolavi tranferați din alte regiuni", a mai spus Adela Mohanu.
Editor : Alexandra Andronie