Shaorma și kebabul au ajuns pe masa europarlamentarilor. Deputații trebuie să voteze dacă acestea pot fi preparate din carne congelată care a fost tratată cu fosfaţi. Substanţele chimice ajută la conservare, dar experţii spun că sunt dăunătoare sănătăţii. Totul a pornit de la un raport al Comisiei pentru Siguranță Alimentară din cadrul Parlamentului European. Responsabilul pentru acest raport a lămurit pentru Digi24 dacă un vot împotriva utilizării fosfaților în shaorma ar însemna cu adevărat dispariția acestui produs atât de popular nu doar în România, ci în toată Europa.
„Adivitii alimentari pe bază de fosfați sunt interziși, cu mici excepții, în Uniunea Europeană încă din 2008. Asta nu a împiedicat dezvoltarea industriei fast-ood. Parlamentul European spune că în țările membre nu e verificată suficient de riguros implementarea legislației comunitare”, relatează Alexandra Albu, corespondent Digi24.
„Statele membre nu și-au respectat îndatoririle, iar acum Comisia Europeană vrea să permită folosirea acestor aditivi pe viitor. În loc să se asigure că firmele fac ceea ce ar trebui să facă, preferă să schimbe legislația”, spune Christel Schaldemose, Comisia pentru Siguranță Alimentară.
„Comisia parlamentară pentru siguranță alimentară citează un studiu din 2012 care arată că folosirea aditivilor pe bază de fosfați în preparate din carne crește riscul apariției unor afecțiuni cardiovasculare. Și mai există o capcană, acești aditivi rețin lichid, ceea ce înseamnă că ajungeți să cumpărați apă la preț de carne”, relatează Alexandra Albu, corespondent Digi24.
„Fosfații prelungesc durata de valabilitate a cărnii, adică o conservă pe termen mai lung. Pentru comercianți ar fi mai simplu, folosind acești aditivi, să se asigure că nu sunt transmise bacterii. Știm însă că sunt și foarte multe restaurante care servesc kebab făcut din carne proaspătă și în acest caz nu e necesară folosirea fosfaților”, spune Christel Schaldemose, Comisia pentru Siguranță Alimentară.
„Nu se va schimba nimic. Situația rămâne aceeași ca până acum, dar poate vom vedea mai multe țări respectând legislația europeană”, adaugă ea.