După atentatele din redacția Charlie Hebdo de la începutul anului, Guvernul de la Paris a alocat 750 de milioane de euro supliment pe trei ani pentru ministerele Apărării și de Interne. Francezii își propuneau să angajeze și aproape 2.700 de oameni care să apere țara de teroriști.
Și ca să vă faceți o idee cam cât înseamnă cele 750 de milioane de euro pe care le va aloca în plus Franța, trebuie să știți că în 2009, Parlamentul European estima că statele din zona euro au cheltuit împreună mai puțin de 100 de milioane de euro pentru lupta cu terorismul.
După cum s-a văzut în ultimele zile, fondurile suplimentare și mai mulți oameni nu reprezintă o garanție în sine, deși francezii au dejucat după Charlie Hebdo șase alte atentate. Cel puțin la fel de importante sunt informațiile și cooperarea cu celelalte state.
Un oficial al guvernului turc a declarat că Franța a fost avertizată de mai multe ori cu privire la posibilitatea unui atac kamikaze, dar nu a primit niciun răspuns. Însă mai sunt și alte informații vitale în lupta cu terorismul.
De exemplu, cine cumpără petrol de contrabandă de la Statul Islamic?
Donald Tusk, președintele Consiliului European: „Rețelele teroriste nu pot acționa fără banii care circulă prin sistemele financiare ale multor țări. Vom putea opri această amenințare doar dacă vom coopera în privința tranzacțiilor suspecte”.
Dar Franța deja face parte din Coaliția care bombardează Statul Islamic, cu 6 avioane Rafale în Arabia Saudită și alte 6 aparate Mirage în Iordania.
În ceva mai mult de un an și jumătate, Aviația Franceză a participat la aproape 1.300 de operațiuni în Irak, și nu toate au fost misiuni de bombardament.
În Siria, piloții francezi au avut numai două misiuni! Cei de la Stratfor cred că exact teama occidentalilor de a interveni decisiv în Siria lui Bashar al Assad a făcut ca Statul Islamic să devină tot mai puternic pe zi ce trece. Deși nu a dat o dată exactă, Franța anunța la începutul acestei luni că trimite portavionul Charles de Gaulle în Golful Persic. Prin urmare, cheltuielile militare ale Franței vor crește foarte mult în perioada următoare.
Dacă îi luăm în calcul și pe cei aflați în avionul rusesc care s-a prăbușit în Egipt, rezultă că în numai câteva săptămâni, Statul Islamic a făcut peste 370 de victime din rândul cetățenilor statelor europene. Nu-i vorbă, în rândul populației din Siria și Irak, numărul victimelor s-ar putea ridica la câteva milioane în ultimii ani. Prin urmare, era cumva de așteptat ca statele europene să anunțe noi măsuri împotriva terorismului, și de cele mai multe ori, acestea presupun costuri suplimentare. Premierul David Cameron a anunțat că măsurile de securitate de pe toate aeroporturile internaționale britanice vor fi înăsprite. Printre altele, se vor cumpăra mai multe scanere, detectoare de metal sau explozibil și pentru asta, aeroporturile vor avea la dispoziție o dublare a bugetelor actuale.
Pe de altă parte serviciile secrete britanice vor face angajări pe bandă rulantă. Cu totul, ar fi nevoie de încă 2.000 de spioni, și un asemenea val de angajări a mai avut loc în urmă cu 10 ani, după atentatele de la Metroul Londonez.
Totuși, o instituție cu un buget mai mare nu garantează și o eficiență sporită. Iar acest lucru se vede cel mai bine chiar la francezi.