Întrebat dacă Ucraina poate deveni membră a NATO, Serghei Lavrov a răspuns că „aceasta nu ar fi doar o problemă pentru poporul ucrainean şi pentru NATO, aceasta ar fi o problemă şi pentru Rusia”.
„Am semnat o serie de acorduri cu state NATO conform cărora, iniţial, Alianţa nu se va extinde, apoi, după ce s-a extins contrar acordurilor, că nu vor fi forţe combatante substanţiale pe teritoriile noilor state membre, că nu va fi adusă infrastructură militară la frontierele Rusiei - toate aceste înţelegeri au fost încălcate într-un fel sau altul, iar încercările de admitere a Ucrainei în NATO ar fi foarte nefaste pentru întregul sistem de securitate european, iar Rusia se va opune clar, nu am nimic de ascuns”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit Mediafax.
„Din punctul meu de vedere, totul a început mult mai devreme, în anii 1990, când NATO a stabilit că - în pofida tuturor declaraţiilor despre sfârşitul Războiului Rece şi despre faptul că nicio parte nu l-a câştigat - Alianţa se poate considera un câştigător; dar în termeni practici, criza actuală a început, seminţele acestei crize au fost sădite în anul 2008, în aprilie, în timpul summitului NATO de la Bucureşti, când liderii NATO au afirmat, în declaraţia finală, că Georgia şi Ucraina vor deveni membre ale Alianţei”, a explicat Lavrov.
În urmă cu două zile, ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer, a reiterat poziția țării sale de a adera la NATO, pentru ca pe viitor să nu mai fie atât de vulnerabilă în faţa puternicului său vecin de la răsărit, Federaţia Rusă.
Declarația ministrului de Externe rus este făcută și în contextul în care, astăzi, la București vine Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, iar săptămâna viitoare va ajunge și Joe Biden, vicepreședintele Statelor Unite. La începutul lunii vitoare va sosi în România și șeful Pentagonului.