Separatiştii din regiunea Doneţk susţin că nu sunt obligaţi să respecte acordul de la Geneva, pentru că ei nu au fost reprezentaţi la semnarea documentului.
„Vrem federalizare, vrem referendum, vrem ca oamenii să îşi poată exprima în libertate opţiunile electorale, fără trupele ruse, fără altcineva aici. Dar dacă începe ceva, îi vom solicita Rusiei să intervină”, este argumentul lor.
Înţelegerea de la Geneva este contestată şi de manifestanţii proeuropeni de la Kiev.
„Pentru noi, pentru Ucraina, pentru oamenii din Piaţa Independenţei, nu înseamnă nimic. Este doar o bucată de hârtie. Este înţelegere care a fost făcută fără ştirea noastră”, spun ei.
Acordul a fost semnat după ore întregi de negocieri între miniştrii de externe ai Rusiei, Statelor Unite, Uniunii Europene şi Ucrainei. Documentul prevede, printre altele, dezarmarea militanţilor proruşi, predarea clădirilor ocupate proprietarilor legitimi şi eliberarea străzilor şi pieţelor de pe tot teritoriul Ucrainei. Cei care vor respecta aceste prevederi nu vor fi pedepsiţi.
„Dacă oamenii care au confiscat arme şi au ocupat clădirile în mod ilegal, predau aceste arme şi evacuează clădirile, atunci aceşti oameni vor beneficia de amnistie”, a declarat Arseni Iaţeniuk, premierul Ucrainei.
Sub ameninţarea unor noi sancţiuni, Statele Unite au făcut apel la Rusia să se asigure că militanţii proruşi din estul Ucrainei vor preda armele. Deşi speră ca toate părţile să-şi respecte cuvântul dat, preşedintele american, Barack Obama, rămâne sceptic.
„Nu cred că putem fi siguri de ceva în acest moment. Întrebarea care se pune acum este dacă Rusia îşi va folosi în realitate influenţa pe care şi-a folosit-o într-un mod perturbator pentru a restabili cât de cât ordinea, astfel încât ucrainenii să poată duce la capăt alegerile stabilite”, a declarat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.
Nici senatorul republican John McCain nu crede în vorbele Moscovei. De la Chişinău, unde se afla într-o vizită oficială, oficialul american îi acuză pe ruşi că folosesc şantajul energetic pentru a se impune pe plan politic.
„Rusia e o benzinărie care aspiră să fie o ţară. De fapt Rusia e o benzinărie condusă de nişte mafioţi, care aspiră să fie o ţară”, a spus el.
Dacă în cabinetele diplomaţilor pare a se fi ajuns la un acord, situaţia din estul Ucrainei rămâne încordată. Nu lipsesc nici provocările menite să agite şi mai mult spiritele. Reprezentanţii comunităţii iudaice din Doneţk susţin că pe străzi au fost distribuite pliante prin care li se cere evreilor să se înregistreze la administraţia locală, cu date privind religia, componenţa familiei şi bunurile pe care le deţin. În caz contrar, bunurile lor ar urma să le fie confiscate, iar ei riscă deportarea. Deocamdată nu se ştie dacă indivizii care împărţeau aceste pliante erau ucraineni sau activişti proruşi.