Rusia dă semnale contradictorii. La câteva ore după ce Vladimir Putin a avertizat că are dreptul să decidă trimiterea armatei în Ucraina, Moscova a făcut un pas înapoi: ministerul rus de Externe le-a cerut militanţilor proruşi să se retragă din clădirile oficiale pe care le ocupă în estul Ucrainei. A fost una dintre condiţiile acordului la care au ajuns liderii diplomaţiei din Rusia, Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană, care s-au întâlnit joi la Geneva. Anunţul a fost primit cu precauţie la Casa Albă, unde preşedintele Barack Obama a declarat că vrea să vadă întâi fapte, şi nu vorbe, din partea Rusiei.
„Nu cred că putem fi siguri de ceva în acest moment. Întrebarea care se pune acum este dacă Rusia îşi va folosi în realitate influenţa pe care şi-a folosit-o într-un mod perturbator pentru a restabili cât de cât ordinea astfel încât ucrainenii să poată duce la capăt alegerile stabilite”, a spus Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.
Reacţia liderului de la Casa Albă a venit după ore întregi de negocieri între liderii diplomaţiei din Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Ucraina.
„Am căzut de acord că toate părţile trebuie să se abţină de la folosirea violenţei, a intimidării şi a acţiunilor provocative”, a anunţat John Kerry, secretarul de Stat al SUA, după reuniune. Venind să confirme această declaraţie, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a trasat noile direcţii: „Toate grupurile ilegale trebuie dezarmate, iar toate clădirile ocupate ilegal trebuie eliberate. Străzile ocupate, pieţele şi alte spaţii publice din oraşe ucrainene trebuie să fie de asemenea eliberate.”
Este un prim pas care ar trebui să arate că Moscova doreşte detensionarea situaţiei, semn venit la doar câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin lansase un alt gen de avertisment: „Consiliul Federaţiei Ruse mi-a dat dreptul, ca preşedinte, să folosesc forţa armată în Ucraina, dar sper că nu voi fi nevoit să folosesc acest drept şi să rezolvăm toate aceste probleme pe care le avem în Ucraina prin dialog politic şi prin diplomaţie”, a spus liderul de la Kremlin.
Discuţiile din oraşul eleveţian nu au vizat însă şi situaţia din Crimeea. Liderul diplomaţiei americane susţine totuşi că Statele Unite nu au trecut cu vederea anexarea regiunii de către Rusia. „Avem opinii diferite în privinţa Crimeei, nu am renunţat la Crimeea, dar nu am venit aici pentru a discuta acest subiect”, s-a delimitat John Kerry.
În timpul întâlnirii de la Geneva, Rusia a dat încă o dată asigurări că trupele sale nu vor pătrunde în Ucraina. Secretarul american de stat a cerut ca Moscova să se asigure că miliţiile proruse din Ucraina depun armele şi părăsesc instituţiile ocupate. În caz contrar, susţine John Kerry, Rusia va suporta noi sancţiuni.