Harald Range, procurorul general al Germaniei ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES
La rândul său, procurorul general, Harald Range, l-a acuzat pe ministrul Heiko Maas că intervine într-o anchetă.
Procurorii investighează dacă site-ul Netzpolitik.org a dezvăluit secrete de stat în articolele publicate pe tema intenției autorităților de a spori supravegherea de stat. Cazul a dus la proteste de stradă pe tema libertății presei.
Scandalul a pus guvernul în situația de a se apăra, mai mulți oficiali cu rang înalt fiind nevoiți să dea asigurări că Germania respectă libertatea presei.
Marți, într-un conflict rarisim între magistrații germani și stat, procurorul general Harald Range a dezvăluit că guvernul i-a cerut să renunțe la un procuror independent implicat în anchetă, care ajunsese la concluzia că unul dintre articolele publicate de site-ul respectiv avea suficiente elemente care să ducă spre dezvăluirea unui secret de stat. Solicitarea, a spus procurorul general, reprezintă „un atac intolerabil la adresa independenței justiției”, scrie BBC. El a subliniat că deși libertatea presei este o valoare a democrației, ea nu este nelimitată.
Acum, ministrul justiției spune că nu mai are încredere în procurorul general și va cere demiterea lui.
Harald Range are 67 de ani și ar urma să iasă la pensie anul viitor. Procurorul-șef al Parchetului din Munchen, Peter Frank, a fost numit deja succesorul lui.
Investigația procurorilor care îi vizează pe doi jurnaliști de la Netzpolitik.org este deocamdată suspendată. Jurnaliștii au cerut ca dosarul să fie închis. Articolele pe are le-au scris aveau ca temă planurile autorităților de a extinde monitorizarea la nivel intern asupra comunicațiilor online.