O echipă de voluntari salvatori pe mare din Grecia şi o localnică din insula Lesbos au primit cea mai importantă distincţie a Agenţiei ONU pentru Refugiaţi. Au fost răsplătiţi pentru eforturile lor de a salva zeci de mii de emigranţi care traversau Marea Egee în drumul lor spre o viaţă normală, în Europa. Statisticile oficiale arată că anul trecut 700 de refugiaţi s-au înecat în Mrea Egee, aproape de coastele Greciei.
Imaginile au fost filmate în insula Lesbos din Grecia. Anul trecut acolo au ajuns 10 mii de refugiați în fiecare zi. Mulți nu ar fi ajuns la mal daca nu ar fi fost voluntarii din Echipa de Salvare Elenă.
Konstantinos Mitragas, voluntar al Echipei de Salvare Elenă: „A fost un an în care sute de mii de oameni şi-au riscat viaţa, navigând pe mare în bărci nesigure, fără să poarte veste de salvare sau purtând veste de salvare contrafăcute.”
Yanis, voluntar: „Nu am vazut niciodată atât de mulți oameni care să ajungă pe insulă.”
Datele oficiale arată că anul trecut în Grecia au ajuns 800 de mii de refugiați dintre care 500 de mii în insula Lesbos. Acolo, satul Pikpa s-a transformat într-un sanctuar al refugiaților. O localnică de 31 de ani dă și ea o mână de ajutor. A reușit să acorde asistență pentru 600 de refugiați în fiecare zi pe care i-a cazat într-o fostă tabără școlară.
Efi Latsoudi, voluntar: „Este o mare nedreptate să mori, încercând să-ți salvezi viața ție și copiilor, iar apoi săț mori împreună cu ei în această mare prietenoasă.”
Kinaz, refugiată: „Aici în Pikpa mă simt ușurată și în siguranță. Este un loc liniștit și sigur. Fiul meu Jawal are paralizie cerebrală. Ei i-au adaptat medicamentația și au avut grijă de el.”
Munca lui Efi Latsoudi a fost recunoscută de Agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, care i-a acordat premiul pentru munca de voluntariat făcută în sprijinul refugiaţilor.
Într-un interviu pentru Digi24, voluntarii premiaţi de ONU spun că se aşteaptă ca Europa să-şi schimbe politica faţă de refugiaţi.
Efi Latsoudi, voluntar: „Au fost atât de mulţi voluntari din multe ţări. Au fost şi voluntari din România. (...) Nu am fost singuri. Am avut atât de mulţi voluntari internaţionali, din Grecia, care ne-au sprijinit să făcem acestă criză mai puţin traumatizantă pentru oamenii care aveau nevoie de noi. (...) Este foarte important să se creeze o politică externă umană. Închiderea graniţelor nu ajută Europa, nu ajută refugiaţii”.
Konstantinos Mitragas, voluntar: „A fost o situaţie pe care nu ne-o puteam imagina. Oamenii se înecau în fiecare zi. Situaţia cu care ne-am confruntat a fost total nouă pentru noi. (...) Din fericire, situaţia în acest an este mult mai bună. Sunt în jur de 100 de persoane care ajung în fiecare zi. Aşadar, situaţia este mai mult sau mai puţin sub control. Sper ca pe viitor situaţia să nu se înrăutăţească”.
În primele opt luni ale acestui an, 3000 de oameni au murit încercând să ajungă pe mare în Europa.