Românul care se ocupă de sateliții Europei: Am urmărit incendiul de la Cernobîl, ar fi putut avea efecte complicate

Data publicării:
ambasadorul sorin ducaru
Ambasadorul Sorin Ducaru,director European Union Satellite Center Foto: Agerpres

Când granițele de pe pământ sunt închise și circulația între statele europene îngreunată, devine dificilă colaborarea între autorități. Așa că se apelează la o privire de ansamblu, adică din satelit. SatCen este Centrul Satelitar al Uniunii Europene și acolo se fac cele mai rapide și clare analize de date, folosite pentru a face față provocărilor de securitate aduse de pandemia de COVID-19. Ambasadorul Sorin Ducaru este directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene și a prezentat la Digi24 care sunt provocările cu care se confruntă acum Europa, așa cum se văd ele, la propriu, din satelit.

Centrul Satelitar a fost și el lovit de efectele pandemiei, pentru că este situat în Spania. Însă și-a putut continua activitatea, în parte și datorită faptului că lucrează inclusiv cu inteligență artificială. „Ceea ce merită subliniat este că lucrând cu relativ puțini analiști - inclusiv pentru că acest centru, fiind și el în Spania, a fost lovit de efectele pandemiei - putem folosi foarte multe tehnologia modernă, cum ar fi inteligența artificială, care poate descoperi automat anumite obiective simple: de la bărci cu refugiați până la activități de trafic ilegal”, a explicat ambasadorul Sorin Ducaru pentru Digi24.

Ce pot vedea sateliții Europei?

Nu mai devreme decât acum câteva zile, în contextul în care UE a fost solicitată să sprijine o situație umanitară tocmai în Asia, lângă Myanmar, unde o serie de refugiați erau pierduți în larg, pe bărci pneumatice, ei au putut fi descoperiți grație sateliților UE, iar coordonatele lor au putut fi transmise echipelor de intervenție și de spriiin, a povestit Sorin Ducaru.

„Am urmărit, de exemplu, incendiul de lângă Cernobîl, care putea avea efecte complicate, mai ales că știm cu toții ce rezonanță are zona aceasta în urma exploziei reactorului de acum câteva decenii” - a exemplificat ambasadorul.

Sateliții europeni pot urmări mobilitatea la frontierele Uniunii Europene și între frontierele țărilor membre. De asemenea, sunt monitorizate misiunile în care UE este angajată, de pildă în Georgia, sau respectarea embargoului în zona Libia, dar și alte aspecte de securitate din Orientul Mijlociu, Mali, Somalia.

Cum acționează sateliții europeni?

Sorin Ducaru a explicat că pentru a porni o monitorizare, Centrul Satelitar trebuie să primească o cerere și majoritatea activității este generată de solicitări foarte concrete. Aceste cereri pot fi făcute de decidenții politici europeni, de la Consiliul European, Înaltul Reprezentant etc. sau chiar de statele membre.

„În momentul în care există o solicitare, noi o delivrăm cu viteză de reacție foarte mare - dacă în urmă cu câțiva ani o astfel de analiză putea să dureze o zi-două, acum vorbim de ore, uneori mai puțin de o oră, pentru că și capabilitățile satelitare au crescut foarte mult și viteza de reacție”, a precizat Sorin Ducaru.

În alte situații, chiar angajații de la SatCen sesizează autoritățile, atunci când observă anumite situații aparte, care merită să fie studiate și care trebuie să stea la baza deciziei politice la nivel european, a explicat Sorin Ducaru.

„Centrul Satelitar acoperă o serie întreagă de tematici, de la aspecte care țin de securitatea frontierelor UE, aspecte legate de migrații, sprijin pentru misiuni de pace în diverse locuri - în Georgia, Libia, Mali sau Somalia -, însă și monitorizarea unor activități cum ar fi fluxuri de transport terestru sau activități portuare, de asemenea, schimbări climatice, aspecte care până la urmă influențează viața noastră de zi cu zi. Sunt și situații dintr-acestea când mobilitatea normală terestră este afectată și capacitatea de a avea analize prin satelit pentru o serie întreagă de probleme, de la cele de securitate până la cele climatice sau care au legătură cu agricultura, umiditatea solului, toate aceste aplicații sunt extrem, extrem de utile în situații ca acestea. Să nu mai vorbim și din punctul de vedere al climatului de securitate mondial, criza Covid nu a întrerupt alte crize, dimpotrivă, a crescut complexitatea situației de securitate internațională și din acest punct de vedere, Centrul Satelitar sprijină atât decidenții din interiorul UE, pe Înaltul Reprezentant pentru politică externă și de securitate, dar și țările membre, pentru a fi informate, pentru a lua decizii pe baza unor date foarte clare și pentru a asigura nevoile și protecția cetățenilor proprii”, a detaliat ambasadorul Sorin Ducaru.

Cine este diplomatul Sorin Ducaru

Ambasadorul român Sorin Ducaru a fost ales în martie 2019 în funcția de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN).  A obținut o majoritate calificată a voturilor statelor membre, din primul tur de scrutin, și este primul român care ocupă o astfel de poziție.

Ambasadorul Sorin Ducaru este diplomat de carieră, cu experiență de peste 25 de ani dobândită ca ambasador al României la ONU - New York, în SUA și la NATO, unde a fost inclusiv asistent al Secretarului General al NATO și șef al Diviziei pentru riscuri de securitate emergente din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Este absolvent al Institutului Politehnic București (1988) și al Scolii Naționale de Studii Politice și Administrative (1992).

Deține un titlu de Master în Relatii Internaționale la Universitatea Amsterdam (1993) și titlul de Doctor în Relații Economice Internaționale la Academia de Studii Economice din București (2005).

Pe parcursul carierei sale, Sorin Ducaru a obținut distincțiile naționale Meritul Diplomatic, Serviciul Credincios și Steaua României în rang de Cavaler.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...