Consiliul Uniunii Europene a respins, luni, propunerea președintelui în exercițiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari în funcție atribuțiile Corinei Crețu și lui Andrus Ansip, după ce aceștia au preluat mandate de eurodeputați.
„Conform articolului 246 al Tratatului de funcționare al Uniunii Europene, președintele Juncker a emis o propunere legislativă prin care nu înlocuiește pentru următoarele 4 luni care au rămas mandatele comisarilor care au fost aleși și care acum au devenit membri ai Parlamentului European (domnul Ansip și doamna Crețu). În mod notabil a luat aceste decizii având în vedere implicațiile de tip bugetar”, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit Mediafax.
Sursa menționată precizează că atribuțiile pentru portofoliile Pieței Unice Digitale și Politicilor de Coeziune au fost transferate pentru o perioadă de patru luni către Maroš Šefčovič și Johannes Hahn.
„Regretăm că reprezentanții Consiliului au decis să nu accepte această propunere. Responsabilitatea pentru acest lucru aparține acum în totalitate Consiliului. Între timp și în urma unei decizii a președintelui Juncker anunțată săptămâna trecută portofoliile Pieței Unice Digitale și Politicilor de Coeziune au fost transferate temporar în sarcina vicepreședintelui Šefčovič, respectiv comisarului Hahn. Acest lucru este urmare a demisiilor domnului Andrus Ansip și doamnei Corinei Crețu din respectivele mandate deținute în cadrul Comisiei Europene pentru a își prelua mandatele în Parlamentul European”, a mai spus sursa citată.
Săptămâna trecută, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transferat comisarului Johannes Hahn postul de comisar european pentru Politici Regionale, în contextul demisiei Corinei Creţu.
Premierul Viorica Dăncilă a discutat săptămâna trecută cu președintele Klaus Iohannis despre numirea unui comisar interimar, după demisia Corinei Crețu, și a spus că acesta sprijină acest demers. Dăncilă i-a trimis de asemenea o scrisoare lui Jean Claude Juncker, pentru a-i cere ca România să aibă un comisar interimar.
Procedura de înlocuire a comisarilor europeni
Articolul 246 al Tratatului de funcționare al Uniunii Europene prevede următoarele:
„În afara de înlocuirea ordinară și de deces, funcțiile membrilor Comisiei încetează în mod individual prin demisie sau prin destituire.
Membrul Comisiei care a demisionat sau a decedat este înlocuit pe perioada rămasă până la încheierea mandatului de un nou membru având aceeași cetățenie, numit de Consiliu, de comun acord cu președintele Comisiei, după consultarea Parlamentului European și în conformitate cu criteriile menționate la articolul 17 alineatul (3) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană.
Consiliul, hotărând în unanimitate, la propunerea președintelui Comisiei, poate decide că nu este necesară înlocuirea, în special în cazul în care durata rămasă până la încheierea mandatului membrului Comisiei este scurtă.
În caz de demisie, de destituire sau de deces, președintele este înlocuit pentru restul mandatului. Pentru înlocuirea acestuia se aplică procedura prevăzută la articolul 17 alineatul (7) primul paragraf
din Tratatul privind Uniunea Europeană.
În caz de demisie, de destituire sau de deces, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate este înlocuit, până la încheierea mandatului, în conformitate cu articolul 18
alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană. În cazul demisiei tuturor membrilor Comisiei, aceștia rămân în funcție și continuă, în perioada rămasă până la încheierea mandatului, până la înlocuirea lor, să gestioneze afacerile curente în conformitate cu articolul 17 din Tratatul privind Uniunea Europeană”.
Săptămâna trecută, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transferat comisarului Johannes Hahn postul de comisar european pentru Politici Regionale, în contextul demisiei Corinei Creţu.