Rezultate parțiale: Catalonia a votat pro-independență
©FOTO: Gulliver/GettyImages
ACTUALIZARE 23.59. După numărarea a peste 95% din buletinele de vot, coaliția „Împreună pentru Da” și formațiunea „Candidații Unității Populare” au obținut împreună 72 de mandate dintr-un total de 135.
Actualizare 21: 25. Catalonia a votat pentru independenţă! Cel puţin aşa arată exit-polurile, care dau ca învingători coaliţia "Împreună pentru Da" şi partidul "Candidaţii Unităţii Populare".
Coaliţia "Împreună pentru Da"- 63-66 de mandate
Partidul Cetăţenilor - 19-21 mandate
Partidul Socialist - 14-16 mandate
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
CSP - 12-14 mandate
Candidaţii Unităţii Populare - 11-13 mandate
Partidul Popular - 9-11 mandate
Uniunea Democratică - 0-3 mandate
sursa: sondaj Forta
ACTUALIZARE 20.13. În mai puţin de o oră, urnele pentru alegerile regionale din Catalonia se vor închide şi vom afla dacă regiunea rămâne alături de Spania ori porneşte pe drumul obţinerii independenţei. Cert este că prezenţa în secţiile de vot este una record: peste 63% până la ora 18.00.
Mobilizarea electoratului este remarcabilă. În decurs de patru ore de la deschiderea urnelor, votaseră deja 34,74 la sută dintre alegători, un adevărat record, ținând cont că la precedentul scrutin, în același interval orar erau cu 5 la sută mai puțini participanți la vot, transmite Ciprian Bălţoiu, corespondentul Digi24 în Spania.
A fost aglomerație la secțiile de vot din Catalonia încă de la deschiderea urnelor, la ora locală 9:00. La secția de unde relatează corespondentul Digi24 deja se prezentaseră circa 100 de persoane:
Modalitatea de vot a catalanilor la alegerile regionale este un pic diferită. La intrarea în secția de vot, pe o masă sunt buletinele cu listele partidelor. Alegătorul își alege lista partidului pe care vrea să-l voteze, apoi intră în secție, pune lista într-un plic și introduce plicul în urnă.
Au fost deschise aproape 8.000 de secții de votare în Catalonia. Un incident s-a petrecut în timpul nopții, când locuitorii unui cartier din Barcelona au găsit în cutiile poștale pliante care îndemnau să voteze în așa fel încât să netezească drumul către independență.
Un alt incident s-a petrecut în momentul în care a votat Artur Mas, liderul regiunii catalane. O tânără a desfășurat un steag al Spaniei.
©FOTO:Gulliver/GettyImages
Catalonia are 7,5 milioane de locuitori, a şasea parte din populaţia Spaniei, şi un număr dublu de turişti în fiecare an. Capitala este Barcelona, al doilea oraş ca mărime din Regatul iberic. Obţinerea independenţei ar însemna, automat, ieşirea din Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică. Anul trecut, electoratul a votat în majoritate covârşitoare pentru despărţirea de Spania, într-un referendum catalogat drept ilegal de Curtea Constituţională de la Madrid.
Independența, marele vis al Cataloniei. Cu ce consecințe
Coaliţia "Împreună pentru DA", care promite catalanilor separarea de Spania, reuneşte cinci partide, al căror lider este preşedintele Cataloniei, Artur Mas. În cei cinci ani de când se vorbeşte de dobândirea independenţei, acesta a insistat pe ideea că, din punct de vedere financiar, Catalonia ar avea mai mult de câştigat dacă ar fi în afara Spaniei.
„Şomaj, tăieri în sistemul de sănătate, în educaţie, universităţi, lipsa de investiţii în domeniile-cheie de infrastructură. Acestea sunt consecinţele depinderii de guvernul de la Madrid”, susține Artur Mas.
Catalonia este una dintre cele mai bogate şi industrializate regiuni ale Spaniei, care reprezintă 20% din economia ţării. Iar guvernul de la Madrid refuză să o piardă.
„Nu va exista independenţă pentru Catalonia. Nu se va întâmpla în niciun caz. Nu este posibil aşa ceva în ziua de astăzi, nu are niciun sens. Suntem într-o Europă care devine din ce în ce mai unită”, a declarat Mariano Rajoy, premierul Spaniei.
Premierul Mariano Rajoy i-a avertizat pe catalani în privinţa riscurilor la care se supun dacă se rup de Spania şi i-a acuzat pe separatişti de inducerea în eroare a electoratului.
„De ce încearcă să ascundă faptul că o regiune separată va fi un dezastru pentru bănci, afaceri şi populaţie?”, a spus Mariano Rajoy.
În plus, o eventuală declarare a independenţei va duce în mod automat la ieşire din Uniunea Europeană şi Catalonia ar trebui să înainteze o cerere de aderare.
„Dacă o parte dintr-un stat membru încetează să facă parte din acel stat, pentru că acest teritoriu devine stat independent, tratatele încetează să se mai aplice acelui teritoriu. O nouă regiune ar deveni terţă în raport cu UE şi ar putea atunci să-şi înainteze candidatura pentru a deveni membru UE”, a precizat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Eventuala independență a Cataloniei ridică probleme similare şi în cadrul NATO, Spania fiind un membru strategic al Alianţei.
Ministrul spaniol al justiţiei nu a exclus posibilitatea suspendării autonomiei regionale, dacă procesul de separare este într-adevăr demarat, pentru că această posibilitate este prevăzută în Constituţia statului iberic.
Anul trecut, aceiaşi lideri separatişti au organizat o consultare pentru independenţa Cataloniei, unde votul a fost covârşitor pentru ruperea de Spania. 80 la sută din cei peste un milion de alegători veniţi la urne au aprobat independenţa. Scrutinul a avut însă doar o valoare simbolică, după ce Curtea Constituţională a Spaniei a declarat ilegală orice formă de referendum în privinţa independenţei.
- Etichete:
- catalonia
- electorat
- independenta
- alegeri regionale
- rata participare
- rezultate alegeri catalonia
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News