Germania a ales: Merkel obține un nou mandat de cancelar. Extrema dreaptă intră în Parlament
Angela Merkel obține un nou mandat de cancelar, dar nu și majoritate în Bundestag. CDU-CSU va avea nevoie de aliați în Parlament. Pe locul al doilea se află social-democrații, cu circa 20% din voturi. Surpriza vine de la Alianța pentru Germania (AfD), partid de extremă dreapta, care devine cea de-a treia formațiune politică a țării, cu aproximativ 13% din voturi, potrivit sondajelor. AfD intră în Parlament, unde ar putea obține chiar peste 80 de mandate.
Actualizare 19.35. Social-democrații refuză o alianță cu partidul Angelei Merkel. Astfel CDU-CSU va trebui să-și caute aliați în rândul partidelor mai mici care vor reuși să intre în Parlament.
Actualizare 19.oo. S-au închis urnele în Germania. Rezultatele primului exit poll publicat arată că CDU-CSU, coaliția Angelei Merkel, obține 35% din voturi, SPD- 21%, iar AfD -14%.
Aceasta înseamnă că partidul de extremă dreapta Alianța pentru Germania (AfD) devine a treia formațiune politică a țării și intră în Parlament.
Liberalii FDP au 10,5 la sută, verzii au obţinut 9,5 la sută, iar Die Linke 9 la sută, conform sondajului comandat de televiziunea ARD.
Conform unui alt exit poll, citat de ZDF, CDU/CSU are 33,5 la sută, cu 12 puncte mai mult ca social-democraţii, iar AfD are 13 la sută.
Actualizare 16:00. Cetăţenii cu drept de vot mai au la dispoziţie mai puţin de trei ore pentru a se prezenta la urne. În urmă cu scurt timp, Angela Merkel a votat la o secţie din Berlin. Cancelarul german a venit alături de soţul său. Nu a făcut nicio declaraţie la ieşirea de la urne.
Actualizare 13:00. Corespondență Digi24 de la Berlin. Frank Walter Steinmeier şi-a avertizat concetăţenii asupra pericolului pe care îl reprezintă apatia electorală: dacă nu votaţi, vor decide alţii în locul vostru.
„Este mai clar decât oricând. Acest vot este despre democraţie şi despre viitorul Europei”, a declarat și preşedintele Germaniei, despre alegerile legislative.
La fel a făcut şi candidatul social-democraţilor la şefia guvernului, Martin Schulz. El a votat în această dimineaţă, în landul său natal.
„Cred că şi astăzi, în ziua alegerilor, sunt oameni care încă se mai gândesc cui să îi dea votul. De aceea sper că mulţi alegători s-au hotărât în ultimele zile şi astăzi îşi vor da votul pentru mine şi pentru partidul meu”, a spus candidatul SPD.
Germania votează astăzi în cadrul alegerilor parlamentare. Aproximativ 61,5 milioane de germani sunt chemaţi pentru a-şi alege cel de-al 19-lea Parlament. Secţiile de vot se închid la ora locală 18:00 (19:00 ora României), iar la scurt timp Das Erste şi ZDF vor anunţa exit-polluri. Rezultatele finale ar putea veni marţi.
Sondajele arată că Angela Merkel are toate şansele să câştige un al patrulea mandat de cancelar. Tabăra sa, creştin-democrată, era creditată cu 35%, cu mult înaintea social-democraţilor lui Martin Sculz (23%). Nu este foarte sigur că CDU va avea şi majoritatea necesară. Asta înseamnă că am putea vedea o coaliţie în Berlin.
Partidul de extremă-dreapta AfD, care și-a radicalizat discursul la final de campanie, a câștigat câteva puncte în sondaje și se clasează pe locul al treilea, cu 11-13% din intențiile de vot, înaintea stângii radicale Die Linke, a Partidului Liber-Democrat (FPD, liberalii) și a Verzilor (ecologiștii).
PROFIL. Angela Merkel, sobrietatea implacabilă a puterii
Supranumită "Mutti" („mama”), ironizată din cauza stilului ei blajin, Angela Merkel are „un secret”, aprecia în 2015 filosoful Peter Sloterdijk: ea răspunde ca nimeni altcineva „dorinţei arzătoare de normalitate” a germanilor, încercaţi de istoria lor dureroasă şi circumspecţi faţă de situaţia în lume.
Văzută din străinătate, statutul i-a crescut în timpul crizelor europene, de la cel de călău urât de ţările risipitoare la cel de „lider al lumii libere” după alegerea lui Donald Trump. Fără ca acest lucru să schimbe cu ceva linia miliardarului în probleme-cheie, ca de exemplu modificările climatice.
PROFIL. Martin Schulz, europeanul declarat cu un trecut controversat
Principalul rival al actualului cancelar german este Martin Schulz, candidatul social-democraților. Parcursul său politic al a fost presărat cu succese şi înfrângeri: vise ratate pentru o carieră în fotbal, dependenţă de alcool, conducerea unei librării, o perioadă ca primar al unui orăşel şi anii petrecuţi în lumina reflectoarelor ca preşedinte al Parlamentului European.
Ceea ce în ochii unora ar putea părea un scrutin extrem de previzibil, poate fi văzut cu totul altfel: această predictibilitate e o veste cât se poate de bună pentru o Europă atât de greu încercată. Moderaţia germană şi faptul că principalii candidaţi sunt proeuropeni arată că Germania va continua să fie un pilon de stabilitate pentru Uniunea Europeană.
Germania are un sistem de vot mixt, direct şi proporţional, în care alegătorii primesc două buletine : unul direct pentru candidatul din circumscripţia sa şi al doilea pentru partid. Al doilea vot stabileşte distribuţia fotoliilor în Parlament.
De exemplu, numele lui Merkel nu apare pe buletinul pentru votul national, dar apare pe cel pentru circumscripţia sa, districtul Stralsund/Ruegen. Ea candidează acolo ca reprezentant al formaţiunii creştin-democrate CDU, după ce a câştigat de şapte ori în district, de la reunificarea Germaniei, în 1990.
Anul acesta, şase partide ar urma să intre în Parlament, potrivit sondajelor. Acest lucru va duce la un peisaj politic destul de fracturat, astfel că următorul Guvern va avea nevoie, probabil, de cel puţin 47% sau 48% din voturi pentru o majoritate stabilă.
Partidele care nu reuşesc să obţină mai mult de 5% din voturi la nivel national sau nu obţin cel puţin trei mandate prin vot direct sunt excluse din Parlament. Proporţiile celorlalte formaţiuni sunt recalculate în consecinţă.
Digi24 va transmite în direct alegerile de astăzi din Germania. Din Berlin, de la ora 18:00, Cosmin Prelipceanu va modera o ediţie specială despre scrutinul din cea mai influentă ţară a Uniunii Europene şi cum poate afecta rezultatul acestuia blocul comunitar, deci şi pe noi, aici, în România.
Surse: Digi24, News.ro
- Etichete:
- angela merkel
- martin schulz
- alegeri germania
- rezultate alegeri germania
- alegeri parlamentare germania
- cine a castigat alegerile din germania
- parlament germania
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News