Produsele fabricate cu muncă forțată vor fi interzise în cele 27 de state membre UE, prevede un proiect de legislație europeană consultat de Reuters. Documentul vine ca urmare a presiunii legislativului UE, care este îngrijorat de nerespectarea drepturilor omului în provincia chineză Xinjiang.
Însă, proiectul de legislație făcut de Comisia Europeană nu ajunge la nivelul propunerilor legiuitorilor UE, parțial din cauza constrângerilor legale. Executivul european, care va anunța propunerile marți, va trebui să cadă de acord cu Parlamentul European și statele membre înainte ca regulile să devină lege.
„O astfel de interdicție ar trebui să se aplice produselor pentru care munca forțată a fost folosită în orice etapă a producției, manufacturării, cultivării și extracției lor, inclusiv munca sau procesarea legată de produse”, arată documentul.
„Interdicția ar trebui să se aplice tuturor produselor, de orice fel, inclusiv componentelor și ar trebui să se aplice produselor indiferent de sector, origine, indiferent dacă sunt de pe plan intern sau importate ori plasate sau disponibile pe piața Uniunii, fie exportate”.
Regulile au în vedere operatori economici mari precum importatori, producători și furnizori de produse, deoarece riscurile muncii forțate sunt cele mai prevalente în acele cazuri iar impactul probabil să fie cel mai mare, arată documentul.
Însă este responsabilitatea autorităților naționale de a dovedi că munca forțată a făcut parte din procesul de producție și procesare al produselor, în vreme ce investigațiile preliminare ar trebui să fie finalizate în 30 de zile.
Ele pot pune autoritățile de frontieră să blocheze circulația produselor sau să le retragă de pe piață.
O bază de date făcută de stat cu riscul prezent al muncii forțate în anumite zone geografice sau privind anumite produse făcute cu muncă forțată va fi stabilită și publicată.
SUA au impus o lege începând de anul trecut, UFLPA, privind prevenția muncii forțate în cazul minorității uigure din China, pentru a-și apăra piața de produsele posibil făcute cu încălcarea drepturilor oamenilor din Xinjiang, în care guvernul american spune că statul chinez comite un genocid împotriva uigurilor musulmani.
China neagă abuzurile din Xinjiang, un mare producător de bumbac care furnizează și mare parte din materialele globale pentru panouri solare, și spune că legea „calomniază” situația drepturilor omului din țară.
Editor : A.C.