SUA interzic importurile de haine făcute cu bumbac din China cultivat prin muncă forțată. Industria modei, lovită puternic

Data actualizării: Data publicării:
A worker unloads cotton from a truck at a textile company in Yuli County, northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region, Oct. 14, 2021
Occidentul acuză China de abuzuri împotriva minorității uigure. Foto: Profimedia

În Statele Unite intră astăzi în vigoare legea de prevenire a muncii forțate a uigurilor, care le permite autorităților vamale americane să blocheze sau să confiște bunuri care au legătură cu munca forțată în China, scrie The Guardian. Industria modei a fost atenționată să renunțe la importurile de bumbac din regiunea Xinjiang, una din principalele surse de materie primă.

Potrivit legii de prevenire a muncii forțate a uigurilor, orice bun produs parțial sau integral în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei are legătură cu lagărele de muncă forțată din zonă. Începând din 2017, autoritățile chineze au băgat un milion de uiguri în aceste lagăre, pe care îi supun muncii forțate.

Industria modei va fi printre ce mai afectate de această nouă lege. Aproximativ 20% din producția mondială de bumbac provine din China, iar 84% din producția Chinei are ca sursă regiunea Xinjiang.

Legea inidică bumbacul ca pe o „prioritate înaltă”, alături de roșii și siliciul policristalin (folosit la producerea panourilor solare). 

Toate brandurile de modă din Europa sau Marea Britanie, care exportă haine în SUA, sunt vizate de lege și, dacă nu furnizează un certificat conform privind proveniența materiilor prime, pot primi o amendă de până la 250.000 de dolari.

Legea va pune mari probleme industriei textile. Liv Simpliciano, de la Fashion Revolution, arată că bumbacul din Xinjiang este practic peste tot.

„Dificultatea este că, în faza de cules, bumbacul provenind din locuri diferite este amestecat, făcând imposibil de urmărit sursa lui”, a declarat ea.

Mai multe companii - printre care TrusTrace, SupplyShift și TextileGenesis - intenționează să folosească tehnologia blockchain și inteligența artificială pentru a urmări lanțurile de aprovizionare pentru brandurile de modă. Brandurile se pot loga pe astfel de platforme pentru a-și înregistra comenzile și certificatele.

Pentru a putea dovedi că hainele lor nu conțin bumbac din Xinjiang, brandurile vor trebui să prezinte un certificat digital privind lanțul complet de aprovizionare, ceea ce la va oferi un „control total” asupra originii materiilor prime, a spus Shameek Ghosh, director executiv al companiei TrusTrace.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...