Republica Moldova, tot mai aproape de Uniunea Europeană. Chişinăul ar putea semna până la toamnă acordul de asociere cu Bruxellesul
Data publicării:
Republica Moldova este tot mai aproape de Uniunea Europeană. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anunţat că Uniunea Europeană va semna până în toamna aceasta acordurile de asociere cu Republica Moldova şi Georgia parafate în noiembrie 2013 la Vilnius. Parafarea reprezintă începerea unui parteneriat strategic pe termen lung cu UE, care peste ani ar putea duce la integrarea efectivă a acestor ţări în blocul comunitar.
Declaraţia a fost făcută cu ocazia summitului UE-Rusia, care a avut loc la Bruxelles. „Ne aşteptăm ca acordurile de asociere parafate la Vilnius cu Moldova şi Georgia să fie confirmate cel mai târziu până în toamnă”, a spus preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Parafarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană presupune asumarea formală a unor angajamente față de forul comunitar și stabilirea unui cadru general al relațiilor dintre părți. Documentul va avea valoare reală abia după semnarea și ratificarea acordului de către toate cele 28 de state membre UE.
Odată cu semnarea acordului de asociere, între Uniunea Europeană şi Republica Moldova va exista o zonă de liber schimb. Acest lucru înseamnă reducerea tarifelor vamale, accesul nelimitat şi fără restricţii tarifare aplicate produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, dar şi transformarea Republicii Moldova într-o piaţă nouă pentru producătorii din spaţiul comunitar. În plus, piaţa internă va fi supravegheată şi supusă controalelor de calitate, la standardele impuse de Bruxelles.
Beneficiile pentru Republica Moldova care reies din acest acord de asociere se referă în primul rând la liberalizarea comerțului cu statele membre UE şi mai ales a regimului de vize.
Parafarea acordului de asociere este un prim pas către integrarea în Uniunea Europeană, dar Republica Moldova mai mult de aşteptat până la acel moment. Un exemplu este România, caz în care procesul a durat nu mai puţin de 12 ani de la semnarea acordului de asociere cu UE - din 1995, până la aderarea care a avut loc la 1 ianuarie 2007.