Reportaj la televiziunea publică germană: Fermierii care angajează români încalcă regulile impuse de stat

Data publicării:
Muncitorii români la o fermă din Germania merg să-și cumpere produse mai ieftine de la supermarket
Muncitorii români la o fermă din Germania merg să-și cumpere produse mai ieftine de la supermarket Foto: captură TV

Mii de sezonieri români au plecat în Germania pentru a munci în agricultură. Este nevoie de ei ca de aer pentru a culege recoltele care ar risca atlfel să se strice pe câmpuri. Însă nu puține au fost cazurile în care conaționalii aflați la muncă acolo s-au plâns de condițiile în care trebuie să trăiască în plină pandemie de COVID-19. Jurnaliştii germani de la postul public de televiziune ARD au făcut mai multe reportaje despre lucrătorii sezonieri străini fără de care multe ferme din Germania ar da faliment. 

Imaginile filmate de jurnaliştii germani sunt grăitoare. Românii veniţi să culeagă sparanghel, ceapă verde sau alte legume sunt transportaţi de la locuinţele lor temporare la câmp în condiţii improprii în vremea pandemiei.

Reguli doar pe hârtie

La începutul lunii, ministrul german al agriculturii anunţa care sunt noile reguli pentru muncitorii sezonieri aduşi din străinătate.

Julia Klöckner, ministrul german al agriculturii: Cazarea şi împărţirea echipelor de lucru sunt strict reglementate. Echipele de muncitori nu pot fi schimbate, grupurile nu se amestecă între ele. Muncitorii rămân împreună şi lucrează în echipe cât mai mici, de 5, 10, cel mult 20 de persoane.

Imaginile arată că şi regula asta rămâne doar pe hârtie la cel puţin câteva din fermele la care lucrează români. Fermierii fentează legea şi nu aplică regula distanţării şi a grupurilor de lucru mici pentru sezonierii veniţi în martie, adică înainte de anunţul ministrului.

- Mergem la câmp într-o remorcă. 70 de oameni la un loc, confirmă o româncă intervievată de reporterul ARD.

- Aţi primit măşti?

- Nu, nu am primit măşti, spune un tânăr.

Teoretic, lucrătorii sezonieri nu au voie să părăsească fermele care îi găzduiesc. De acolo ar trebui să-şi cumpere chiar şi mâncarea. Dar românii au plecat în Germania ca să strângă nişte bani, fac economie de când se ştiu şi, prin urmare, merg la supermarket, unde e mai ieftin.

- Nu puteţi să cumpăraţi nimic de la fermă?

- Ba da, putem, spune o femeie.

- Atunci de ce mergeţi aici, la supermarket, la cumpărături?

- Pentru că la fermă alimentele sunt de trei ori mai scumpe.

- Nu puteţi să faceţi cumpărături la fermă?

- Ba da, dar acolo este totul mult mai scump, confirmă o altă femeie.

Lucrătorii sunt cazaţi în locuinţe modulare, practic în nişte containere. În fotografiile postate de români pe reţelele de socializare pentru rude şi vecini se văd paturi lipite, într-un spaţiu extrem de mic.

- Câte persoane dorm într-o cameră?

- Trei persoane. Venim de mai mulţi ani aici.

- Deci e la fel ca în anii trecuţi?

- Da.

Patronul le-a reținut documentele și motivează: Nu respectă regulile!

Unii dintre muncitorii români s-au revoltat de condiţiile în care sunt obligaţi să muncească la fermele din Germania. Se plâng că fermierii nu le mai dau înapoi documentele personale, iar jurnaliştii germani amintesc că asta e o practică folosită de traficanţii de persoane.

- Am spus că este o problemă că şeful nu ne-a dat înapoi buletinele, confirmă un român.

Reporterii ARD l-au întrebat pe fermier despre aceasta. Iar fermierul a fost sincer și a recunoscut că le-a reținut documentele, deși știe că nu are voie.

„Am o anumită responsabilitate pentru aceşti oameni, dar la un anumit punct, renunţ la această responsabilitate, pentru că ştiu că niciunul sau nu neapărat niciunul, ci mulţi dintre aceşti muncitori nu vor să respecte regulile pe care le cerem noi”, declară fermierul.

- Dar totuşi nu puteţi să le ţineţi buletinele, obiectează reporterul.

- Cu siguranţă aveţi dreptate, dar este un instrument de presiune, care nu e în regulă, dar nici nu are de-a face cu traficul de persoane, recunoaște fermierul.

Autorităţile germane investighează deja mai multe plângeri, iar unii experţi deja trag concluzia.

Stefan Sell, sociolog: Fermierii vor munciori, au nevoie de ei pentru recoltă şi totul este garnisit cu reguli de protecţie care, din păcate, rămân doar pe hârtie.

Germania permite, începând cu luna aceasta şi până la sfârşitul lui mai, venirea a 80 de mii de lucrători sezonieri, în condiții speciale de securitate sanitară.

Citiți și:  Mesaj al ambasadorului Emil Hurezeanu pentru românii care lucrează în Germania

Un fermier german explică de ce are nevoie de muncitori români: „De germani nu mă pot folosi. Se plâng de dureri de spate”

Cine sunt românii care au mers în Germania la cules de sparanghel: „În rest sunt profesor de chitară aici în ţară”

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri