În Piaţa Independenţei însă, acolo unde se află şi trimişii speciali Digi24, Laurenţiu Rădulescu şi Andrei Captarenco, miile de protestatari care au înfruntat regimul de la Kiev, sunt precauţi.
Bărbații plâng pentru fraţii lor care şi-au dat viaţa pentru aceeaşi cauză. Se strâng în braţe şi îşi dau putere unul altuia. Vor libertate, vor democraţie. Piaţa independenţei e câmpul lor de luptă, e teritoriul lor, iar acum e casa lor.
Protestele i-au unit, iar în piaţa din centrul Kievului, dincolo de cauciucuri arse, de pietre sau de sticle sparte, vezi o organizare impecabilă. Cei puternici au grijă de securitatea Euromaidanului.
Întăresc baricadele, au puncte de pază şi de observare ca să nu fie surpinși de forţele guvernamentale. În spatele lor, alţi combatanţi. Cu aceeaşi disciplină fac provizii de muniţie. Strâng bucăţi din caldarâm pe care le aruncă în scutieri şi pregătesc cocteilurile Molotov.
Tinerii luptători n-au încredere în deciziile politicienilor. Nu sunt impresionaţi. În ultimele luni s-au mai semnat acorduri şi au mai fost ademeniţi cu armistiţii, ca apoi să fie atacaţi de ofiţerii Berkut. Acum, spun că nu se vor opri până când nu vor trăi liberi în ţara lor, fără corupţie şi fără înţelegeri cu Rusia.
Clădirile care poartă urme de fum din zona revoluţionarilor ascund alte poveşti. Hotelurile luxoase care găzduiau până acum turişti veniţi să se bucure de ospitalitatea localnicilor, s-au transformat în spitale de campanie. Medicii voluntari îi îngrijesc pe răniţi. Au improvizat tărgi, paturi şi chiar săli de operaţie. Neoficial, de când au început protestele, în Kiev au murit peste o sută de oameni.