În urma deciziei de abdicare a reginei Beatrix, prințului Willem-Alexander va deveni rege în data de 30 aprilie.
Când Willem-Alexandrer va deveni rege, el va fi primul bărbat care urcă pe tronul Olandei în ultimii 123 de ani, după mama, bunica și străbunica lui.
În 30 aprilie, locuitorii Regatului Ţărilor de Jos marchează, în fiecare an, Ziua Reginei, cea mai importantă sărbătoare din an. Evenimentul are loc încă din 1885, iar întreaga ţară se îmbracă în portocaliu, culoarea casei regale de Orania-Nassau.
Beatrix, monarhul olandez cu cea mai îndelungată domnie
Regina Beatrix, care va împlini joi 75 de ani, se află pe tronul Olandei de peste trei decenii. Energică şi voluntară, s-a implicat activ în viaţa ţării sale şi a ştiut să se facă îndrăgită de supuşi. Unul dintre cei mai populari monarhi din Europa, Beatrix este supranumită „şefa întreprinderii Ţările de Jos”, pentru că şi-a condus regatul cu pragmatism şi eficienţă, ca pe o companie.
Regina Beatrix, membră a Casei de Orania-Nassau, s-a născut la 31 ianuarie 1938. Şi-a petrecut primii ani în Marea Britanie şi Canada, unde familia sa s-a refugiat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
După ce şi-a luat licenţa în Drept, s-a căsătorit cu diplomatul german Claus von Amsberg, cu care a avut trei fii.
Încoronată regină în 1980, în urma abdicării mamei sale, Beatrix este suveranul olandez cu cea mai lungă domnie. Sub conducerea ei, Olanda a devenit una dintre cele mai liberale şi tolerante ţări din Europa, prin legalizarea avorturilor, a consumului de marijuana şi a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Mulţi olandezi o adoră şi îi spun simplu „Bea”.
Viaţa personală nu a fost lipsită de tragedii. Regina a rămas văduvă în 2002. Un alt moment tensionat a avut loc la 30 aprilie 2009, de Ziua Reginei. Beatrix şi familia regală au fost ţintele unui atac. Un bărbat a intrat cu maşina în mulţime şi a omorât şapte persoane. Lovitura cea mai dură a venit în martie anul trecut: fiul său mijlociu, prinţul Johan Friso, a fost victima unei avalanşe, iar în urma accidentului a intrat în comă permanentă.
Pe 30 aprilie, Beatrix va ceda frâiele regatului fiului său cel mare, Willem-Alexander, în vârstă de 46 de ani. Pilot experimentat şi licenţiat în istorie, Willem-Alexander este căsătorit cu argentinianca Máxima Zorreguieta, fostă directoare a unei bănci de investiţii, cu care are trei fiice. Willem va deveni primul rege al Olandei din ultimul secol, după Willem al III-lea, care a murit în 1890.
În noiembrie 2001, Regina Beatrix a Olandei a fost într-o vizită oficială de trei zile în România. Majestatea Sa a fost întâmpinată atunci pe Aeroportul Otopeni de președintele României de la acea dată, Ion Iliescu.