Incidentele au izbucnit într-un oraş din regiunea Doneţk, după ce soldaţi ai Gărzii Naţionale a Ucrainei au ocupat sediul primăriei. Acest lucru a provocat furia localnicilor, care au reclamat că sunt împiedicaţi să voteze la secţii din clădirea administrativă.
Peste 1.500 de centre de vot au fost organizate în regiunile Doneţk şi Lugansk pentru consultările populare. Cozile în faţa secţiilor s-au întins chiar şi pe zeci de metri, ceea ce i-a determinat pe liderii separatiştilor proruşi să extindă în unele oraşe ora de închiderea a votului. Dar, oamenii au putut să voteze şi în urne amenajate pe marginea străzii. Şi nu a fost singura problemă a referendumurilor pentru independenţă, buletine de vot nu au avut niciun element de siguranţă.
„Oamenii din Mariupol nu votează secret, ci deschis. Ei doar vin şi se semnează pe listă. Cei care sunt împotrivă nu votează. Doar cei care sunt pentru independenţă votează”, a spus Boris Litvinov, lider al separatiştilor din Doneţk.
Puterea de la Kiev i-a ameninţat pe cei care au organizat consultările populare pentru declararea independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk că vor fi judecaţi şi pedepsiţi pentru faptele lor ilegale.
„Nu a fost un referendum, ci o încercare jalnică a teroriştilor şi criminalilor să-i folosească pe oamenii din regiunile Doneţk şi Lugansk pentru a-şi ascunde crimele”, a declarat Serghei Pashinski, şeful administraţiei prezidenţiale.
Totodată, Uniunea Europeană a precizat că referendumurile sunt ilegale, iar rezultatele lor nu vor fi recunoscute pentru că persoanele care le-au organizat nu au legitimitate democratică.