Referendum privind modificarea Constituției în Italia
Data publicării:
Italienii sunt chemaţi la urne pe 4 decembrie. Guvernul supune la vot un proiect de revizuire a Constituţiei despre care spune că va aduce stabilitate politică.
De acest referendum depinde însă şi soarta politică a premierului Matteo Renzi. Şeful Guvernului de la Roma a precizat în mai multe rânduri că îşi va da demisia dacă propunerile lui nu sunt acceptate de italieni.
Iar sondajele arată că nu va primi susţinerea necesară pentru aceste reforme. Multe dintre ele fac referire la diminuarea puterii Parlamentului, inclusiv reducerea numărului de membri.
Această reformă constituţională, considerată cea mai importantă din Italia postbelică, vizează să pună capăt sistemului bicameral echilibrat actual, notează News.ro.
Renzi subliniază că reforma va aduce stabilitatea de care Italia are atât de multă nevoie şi va reduce numărul parlamentarilor.
El a anunţat în mai multe rânduri că va demisiona dacă alegătorii îi resping propunerile în vederea reducerii puterii Senatului, Camera superiară a Parlamentului.
Însă sondaje de opinie recente creditează tabăra "nu" cu un avans, iar Renzi refuză să mai vorbească despre viitorul său şi subliniază că nu vrea ca această problemă să domine dezbaterea înainte de referendum.
Reforma constituţională, aprobată de Parlament în aprilie, după aprape doi ani de dezbateri aprige, practic aboleşte Senatul şi îl privează de puterea de a doborî Guvernul printr-un vot de cenzură.
Potrivit sistemului actual, cele două Camere ale Parlamentului au puteri egale.
Însă unii consideră că acesta este principalul motiv al faptului că Italia a avut 63 de guverne de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent, niciunul dintre ele suficient de puternic pentru a duce la final un mandat de cinci ani.