Planul premierului britanic Boris Johnson de a ridica luni restricțiile anti-COVID din Anglia reprezintă o amenințare pentru întreaga lume și deschide un teren fertil pentru apariția unor noi variante rezistente la vaccinuri, spun experții internaționali citați de The Guardian.
Faptul că Marea Britanie este un nod de transport global înseamnă că orice nouă variantă prezentă acolo s-ar răspândi rapid în întreaga lume, au avertizat oamenii de știință și medicii care au participat la un summit de urgență.
Consilieri guvernamentali din Noua Zeelandă, Israel și Italia s-au numărat printre cei care au tras un semnal de alarmă în legătură cu ridicarea restricțiilor din Anglia, în timp ce peste 1.200 de oameni de știință au susținut o scrisoare publicată în revista medicală Lancet, care avertizează că strategia ar putea permite dezvoltarea unor variante rezistente la vaccinuri.
Un consilier al guvernului din Noua Zeelandă a declarat la summit că el și colegii săi au fost uimiți de abordarea adoptată în Anglia.
„În Noua Zeelandă, ne-am inspirat întotdeauna de la Regatul Unit în ceea ce privește expertiza științifică, tocmai de aceea este atât de remarcabil faptul că nu respectă nici măcar principiile de bază în materie de sănătate publică”, a spus Michael Baker, profesor de sănătate publică la Universitatea Otago și membru al grupului consultativ tehnic pentru COVID-19 al Ministerului Sănătății din Noua Zeelandă.
„Nu putem înțelege de ce se întâmplă acest lucru, în ciuda cunoștințelor științifice pe care le au”; a spus și profesorul Jose Martin-Moreno de la Universitatea din Valencia, consilier principal al OMS.
Alți oameni de știință au avertizat că abordarea guvernului britanic va fi imitată, din motive de oportunitate politică, de către autoritățile din alte țări.
„Mă tem că multe dintre statele noastre vor urma exemplul Regatului Unit”, a spus dr. William Haseltine, fost cercetător la Facultatea de Medicină de la Harvard, care conduce ONG-ul Access Health Internațional.
„Sunt extrem de consternat să văd rata foarte rapidă de creștere a infecțiilor la o populație care este vaccinată cam așa cum suntem noi”, a adăugat el.
„Datorită poziției noastre de nod de transport global, orice variantă care devine dominantă în Marea Britanie se va răspândi probabil în restul lumii. Politica Regatului Unit nu ne afectează doar pe noi. Afectează pe toată lumea și toată lumea are o miză în ceea ce facem noi”, a spus Christina Pagel, directorul unității de cercetare operațională clinică a University College dinn Londra.
În scrisoarea publicată în Lancet se arată că guvernul britanic „se lansează într-un experiment periculos și lipsit de etică”. Oamenii de știință fac un apel la amânarea marii relaxări din 19 iulie 2021.
Noile infectări cu COVID-19 în Marea Britanie au atins nivelul maxim al ulltimelor șase luni, conform cifrelor oficiale, iar numărul persoanelor spitalizate și al deceselor din cauza COVID sunt la cel mai înalt nivel din martie.
Guvernul britanic, care și-a menținut decizia de a ridica aproape toate restricțiile din Anglia din 19 iulie, speră ca accelerarea campaniei de vaccinare va reuși să țină sub control numărul de persoane care se îmbolnăvesc grav.
Editor : M.B.