Guvernul ungar ar trebui să permită Universității Central Europene (CEU) să funcționeze liber și să nu compromită libertatea academică pentru a promova o agendă politică, a declarat luni, la Bruxelles, președintele și rectorul instituției de învățământ, Michael Ignatieff, potrivit Agerpres.
Guvernul premierului Viktor Orban a adoptat luna trecută o lege care stabilește noi standarde academice pentru învățământul superior și care ar putea duce la închiderea CEU de la Budapesta.
„De fapt, mă interesează foarte puțin agenda politică a domnului Orban”, a spus Ignatieff la Universitatea Liberă din Bruxelles în timpul unei vizite în capitala europeană care a inclus și întâlniri cu oficiali ai UE. „Ideea mea este mult mai simplă de atât: nu luați ostatice instituțiile libere pentru a servi agende politice, nu mă interesează care sunt — lăsați-ne, naibii, în pace”, a declarat el.
CEU, care a fost fondată de miliardarul american de origine ungară George Soros, a devenit punctul central al unei dezbateri politice, în contextul în care Orban îl acuză de mult timp pe Soros că se implică în afacerile interne ale Ungariei și a început o campanie împotriva organizațiilor având legături cu omul de afaceri.
Ignatieff, care a fost în trecut lider al Partidului Liberal al Canadei, a spus că acțiunea guvernului ungar împotriva CEU este „un atac motivat politic”. El a mai afirmat că libertatea academică a CEU înseamnă independență nu doar față de guvern, ci și față de fondatorul său. „Nu primesc ordine de la George Soros”, a declarat Ignatieff.
Ambasadorul Ungariei în Belgia, Zoltan Nagy, a apărat acțiunile țării sale spunând că legea urmărește să corecteze neregulile descoperite în activitatea CEU, inclusiv probleme cu programul de acreditare.
„Guvernul pe care îl reprezint nu consideră CEU ca un teren de luptă pentru discuții cu George Soros și cu certitudine nu este o răzbunare politică împotriva instituției acestuia”, a spus el.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene citat de agenția ungară de presă MTI, Michael Ignatieff s-a întâlnit luni, la Bruxelles, cu prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, și cu comisarul european pentru cercetare, știință și inovație, Carlos Moedas. Acesta din urmă și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu legea, adăugând că este dedicat libertății academice.
Ignatieff urmează să participe marți la un eveniment privind viitorul CEU în Parlamentul Europene, unde vor fi reprezentate de asemenea cele mai mari patru grupuri politice parlamentare.