Reacția Ungariei la propunerea de excludere din UE

Data publicării:
Demonstrators Protest Against Orban Government

Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, l-a acuzat marţi pe omologul său luxemburghez că este „arogant” şi „dă lecţii de moralitate”, după ce Jean Asselborn a declarat că Ungaria ar trebui să fie exclusă din blocul comunitar pentru legislaţia dură împotriva migranţilor. Declaraţia demnitarului luxemburghez riscă să stârnească noi tensiuni între statele membre cu doar trei zile înainte de summitul UE de la Bratislava, unde se va discuta despre viitorul blocului comunitar după Brexit, transmite DPA, citată de News.ro.

Demonstrators Protest Against Orban Government
Foto: Guliver/GettyImages

„Asselborn s-a exclus din rândul politcienilor care ar trebui să fie luaţi în serios”, a declarat Szijjarto.

Şeful diplomaţiei maghiare a continuat să-l numească pe omologul său luxemburghez „un arogant, frustrat şi care dă lecţii de moralitate”, comparându-i retorica cu cea a instituţiilor europene de la Bruxelles.

Executivul conservator al lui Viktor Orban a intrat adeseori, pe parcusul ultimilor ani, în conflict direct cu Bruxelles-ul, care a condamnat însăprirea măsurilor luate de autorităţile maghiare împotriva migranţilor, inclusiv ridicare unui gard de sârmă ghimpată la frontiere.

Budapesta a devenit ţinta criticilor europene şi atunci când executivul conservator a propus reintroducerea pedepsei capitale sau a încălcat independenţa Băncii Centrale a Ungariei.

De asemenea, cetăţenii maghiari sunt chemaţi la începutul lunii octombrie să voteze în cadrul unui referendum naţional controversat, care vizează cotele de migranţi impuse de către Bruxelles.

Viktor Orban s-a opus în mod ostil migranţilor, în vreme ce statul maghiar a devenit prima ţară europeană care să interzică refugiaţilor să treacă frontiera. O legislaţie dură a fost adoptată de parlamentarii maghiari pentru a-i descuraja pe migranţi.

Ministrul de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn, a cerut ca Ungaria să fie suspendată sau chiar exclusă din Uniunea Europeană, deoarece încalcă grav valorile de bază. Acesta a invocat modul în care executivul maghiar tratează migranţii, dar şi faptul că încearcă să limiteze independenţa justiţiei şi libertatea presei.

„Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiaţilor”, a subliniat Asselborn.

UE nu poate tolera „un comportament atât de inadecvat” şi orice stat care încalcă valorile de bază „ar trebui exclus temporar sau, dacă este necesar, pentru totdeauna”, a insistat liderul diplomaţiei luxemburgheze.

Declaraţiile lui Jean Asselborn riscă să escaladeze tensiunile dintre statele membre înainte de summitul UE, care va avea loc vineri la Bratislava. Cu această ocazie, liderii europeni vor încerca să găsească soluţii pentru viitorul blocului comunitar zdruncinat de decizia britanicilor a-l părăsi, dar şi de criza migranţilor şi de lipsa de solidaritate din interiorul UE.

Însă, şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a susţinut că liderii europeni nu împărtăşesc opinia omologului său luxemburghez.

„Aceasta nu este o poziţie convenită la nivelul Europei. Pot să înţeleg că unii lideri europeni îşi pierd răbdarea în ceea ce priveşte Ungaria... totuşi, nu este abordarea mea personală să îndrept un stat membru UE spre uşa de ieşire”, a declarat Steinmeier.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze subiectul, dar declaraţiile lui Jean Asselborn riscă să escaladeze tensiunile dintre statele membre înainte de summitul UE, care va avea loc vineri la Bratislava. Cu această ocazie, liderii europeni vor încerca să găsească soluţii pentru viitorul blocului comunitar zdruncinat de decizia britanicilor a-l părăsi, dar şi de criza migranţilor şi de lipsa de solidaritate din interiorul UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri