Autorităţile de la Bruxelles pregătesc reguli mai stricte pentru băncile din afara Uniunii Europene. Iar aceste modificări ale legislaţiei par să fie cu dedicaţie pentru băncile americane care operează în Europa, după ce autorităţile de la Washington au înăsprit, de asemenea, condiţiile de pentru băncile europene din Statele Unite.
Dacă vor fi aprobate noile reglementări pe care Comisia Europeană urmează să le prezinte miercuri, marile bănci americane de investiţii, precum Goldman Sachs sau JP Morgan, vor fi obligate să îşi sporească lichiditatea şi să facă rost de capital suplimentar. Aceleaşi reguli mai stricte ar urma să se aplice şi pentru băncile britanice, după Brexit. Teoretic, sunt măsuri de protecţie în cazul unei crize, dar practic, înseamnă un efort financiar mai mare pentru bănci.
Este un nou episod al contrelor dintre Statele Unite şi Europa, care s-au înăsprit după decizia prin care Apple ar trebui să achite taxe retroactive de 13 miliarde de euro. La scurtă vreme a apărut informaţia că Deutsche Bank ar putea plăti o sumă la fel de mare pentru stingerea unui litigiu.