Milioane de doze de vaccin ar putea rămâne blocate la granițele Marii Britanii, neputând să mai fie transportate din UE în Regatul Unit, ca urmare a răspunsului pe care Bruxelles-ul l-ar putea da în criza majoră de vaccinuri cu care se confruntă țările membre, relatează The Guardian.
Comisia Europeană a anunțat că va fi pus la punct un nou mecanism de autorizare, pentru a da autorităților naționale de reglementare posibilitatea de a refuza exportul de vaccinuri. O asemenea măsură generează îngrijorări în privința continuării aprovizionării Marii Britanii cu vaccinurile Pfizer/BioNTech. Londra a comandat 40 de milioane de doze din acest vaccin.
„Există posibilitatea ca, în anumite circumstanțe, să nu mai permitem continuarea exporturilor”, a declarat un oficial UE, citat de The Guardian.
În cazul în care Regatul Unit ar fi nevoit să se bazeze doar pe vaccinurile pe care le fabrică pe teritoriul său, imunizarea a 75 la sută din populație ar putea fi întârziată cu aproape două luni, potrivit calculelor experților.
În Marea Britanie a început deja vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, eveniment descris de ministrul Sănătății drept un „moment de cotitură” în lupta cu noul coronavirus. Între timp, însă, compania britanico-suedeză a anunțat că nu va putea să livereze către țările UE cantitățile de vaccin la care s-a angajat inițial, ceea ce i-a înfuriat pe oficialii europeni.
AstraZeneca a pus paie pe foc
AstraZeneca, companie britanico-suedeză, a spus săptămâna trecută că va putea livra doar 25 la sută din cele 100 de milioane de doze pe care le-a promis UE până la sfârșitul lunii martie. AstraZeneca fabrică vaccinuri la Oxford și în Staffordshire, dar și în Belgia.
Pe de altă parte, deși a anunțat că livrările pentru UE vor fi reduse, compania a dat asigurări guvernului britanic că va continua producția de 2 milioane de doze pe săptămână pentru a-și putea îndeplini obligația contractuală de a livra 100 de milioane de doze în Marea Britanie.
În urma acestor declarații și anunțuri, Comisia Europeană a pus la îndoială explicația firmei anglo-suedeze și vrea să afle dacă nu cumva dozele care ar fi trebuie să fie livrate spre Europa au fost „deviate” spre Regatul Unit. De aceea, autoritățile de reglementare belgiene au demarat miercuri o investigație la fabrica de vaccinuri a AstraZeneca din această țară.
Totodată, oficialii europeni au spus că „speră” să nu fie nevoiți să oprească exporturile de vaccinuri din UE către Marea Britanie, dar au admis că au această posibilitate. Tot în Belgia se află și fabrica pentru vaccinuri Pfizer/BioNTech. Iar decizia guvernului britanic de a bloca exporturile de anumite medicamente folosite în tratarea COVID ar fi un alt motiv pentru care Bruxelles-ul ar putea să recurgă, la rândul său, la acțiuni de protecționism, a explicat un oficial UE citat de The Guardian.
Criteriile pentru blocarea exporturilor vor fi publicate vineri, iar adoptarea mecanismului este așteptat în următoarele zile, susține sursa citată.
Citiți și: Experții germani recomandă ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat persoanelor de peste 65 de ani
Editor : Luana Pavaluca