Foto: Gulliver/ Getty Images
În raport se precizeză că rămâne încă o necunoscută dacă SUA are în continuare controlul asupra celor 50 de arme nucleare B61 de la baza Incirlik. După tentativa de lovitură de stat, curentul de la baza Incirlik a fost tăiat și Ankara a interzis aeronavelor SUA să decoleze sau să aterizeze.
„Este imposibil de știut dacă SUA ar putea păstra controlul asupra armelor în cazul unui război civil prelungit în Turcia”, punctează raportul.
După puciul eșuat, comandantul bazei Incirlik a fost arestat și acuzat că a fost implicat în tentativa de lovitură de stat. Raportul apare la o lună de la tentativa de puci.
„Din punctul de vedere al securității, este un pariu riscant să continui să ai aproximativ 50 de arme nucleare americane la Incirlik, la doar 110 kilometri de granița cu Siria. Aceste arme au zero utilitate pe câmpul de luptă european și acum reprezintă mai degrabă un punct slab decât un avantaj pentru aliații NATO”, a explicat Laicie Heeley, coautoarea raportului.
Baza aeriană de la Incirlik reprezintă o miză strategică pentru coaliția internațională condusă de SUA împotriva grupării teroriste Stat Islamic, deoarece ea oferă acces rapid la țintele vizate în Irak și în Siria. Însă în luna martie, Pentagonul a ordonat, din rațiuni de securitate, evacuarea familiilor militarilor și personalului civil staționați în sudul Turciei, notează Agerpres.
Armele nucleare sunt conservate la baza din Turcia ca mijloc de descurajare a Rusiei, dar și pentru a demonstra angajamentul american în cadrul NATO, alianță militară în care Turcia este membru istoric. După puciul ratat, dezbaterea cu privire la aceste arme a căpătat proporții în SUA.
„Cu toate că până acum am evitat o catastrofă, avem numeroase dovezi că securitatea armelor americane stocate în Turcia se poate modifica pur și simplu de pe-o zi pe alta", a explicat Steve Andreasen, fost director pentru apărare și control al armelor din cadrul Consiliului Securității Naționale de la Casa Albă.
Raportul recomandă mutarea armelor nucleare americane B61 din Europa și anularea achiziționării altora care ar urma să fie staționate în Europa. În acest mod, 6 miliarde de dolari din programul nuclear al SUA ar fi economisiți și SUA ar putea să îi folosească pentru a-și mări arsenalul convențional.
„Aceste bombe nu sunt potrivite pentru războiul modern și sunt extrem de costisitoare. O mișcare inteligentă ar fi înlăturarea acestor arme din Europa și concentrarea pe întărirea forțelor convenționale care chiar îi protejează pe aliații din NATO”, a punctat co-autorul raportului, Barry Blechman.
Reacția Pentagonului după publicarea raportului
Invitat să comenteze concluziile raportului elaborat de Stimson Center, Pentagonul evită s-o facă.
„Nu facem comentarii pe tema localizării bunurilor strategice",a spus Ministerul Apărării din SUA, precizând că a luat„"măsurile corespunzătoare" pentru a asigura securitatea personalului și a „instalațiilor".
De asemenea, Kori Schake, de la institutul Hoover, a scris în The New York Times că aceste arme „nu pot fi folosite fără coduri, făcând imposibilă activarea lor fără autorizare".
„Faptul că armele nucleare sunt staționate în Turcia nu le face vulnerabile (...), chiar dacă țara (Turcia) ar deveni ostilă la adresa Statelor Unite", spune ea.
SUA a staționat prima dată bombe nucleare în Europa în timpul Războiului Rece la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960, ca o contraofensivă după ce Rusia a trimis tancuri în Europa de Est. Deși majoritatea armelor au fost restrase de SUA din Europa la începutul anilor 1990, 180 de arme nucleare B61 rămân în șase baze din Europa, în Belgia, Italia, Germania, Olanda și Turcia.
Stimson Center este un grup de reflecție apolitic, nonprofit, fondat în 1989.