Raport: Programul de testare şi urmărire a „contacţilor” din Anglia a costat 23 miliarde de lire și nu a avut un impact clar

Data publicării:
calatori la statia de metrou victoria din londra
Foto: GettyImages

Sistemul implementat în Anglia de testare şi urmărire a „contacţilor” persoanelor infectate cu coronavirus, care a costat 23 miliarde de lire (32 miliarde de dolari), nu a avut un impact clar asupra evoluţiei epidemiei de COVID-19, a apreciat Comisia pentru conturile publice a parlamentului, denunţând costurile „inimaginabile” ale programului, transmite Agerpres.

Sumele considerabile cheltuite pentru sistemul 'Test and Trace' din Anglia şi impactul său limitat au atras critici, politicieni din opoziţie cerând ca programul să fie gestionat de serviciul naţional de sănătate.

În raportul său, Comisia pentru conturile publice arată că programul a costat 23 miliarde de lire până acum, dar nu şi-a atins scopul crucial de a evita un ciclu de lockdown-uri la nivel naţional.

„În ciuda resurselor de neimaginat aruncate în acest proiect, 'Test and Trace' nu poate demonstra o diferenţă măsurabilă în evoluţia pandemiei”, a declarat preşedinta comisiei, deputata laburistă Meg Hillier.

„Promisiunea pe baza căreia a fost justificată această cheltuială uriaşă - evitarea unui alt lockdown - a fost încălcată de două ori”, a subliniat ea.

Ministrul transporturilor, Grant Shapps, a explicat miercuri că sistemul a fost construit de la zero şi că el joacă un rol crucial în a ajuta la stoparea răspândirii noilor variante ale virusului.

„Indiferent de experienţa cu coronavirusul, bună sau rea, pe care noi am avut-o ca naţiune, ea ar fi fost una cu mult mai rea dacă nu am fi avut un sistem care a contactat atât de mulţi oameni şi a prevenit ca boala să se răspândească şi mai mult”, a spus el la postul Sky News.

Raportul comisiei parlamentare arată că programul 'Test and Trace' s-a bazat prea mult pe contractori costisitori. Consultanţii care au lucrat la acest sistem erau plătiţi cu 1.000 de lire pe zi.

Prim-ministrul Boris Johnson a promis anul trecut cel mai bun sistem din lume de testare şi urmărire a contacţilor ca parte a ieşirii din epidemie, însă atenţia s-a îndreptat acum spre campania de vaccinare.

Anul trecut, consilieri ştiinţifici au afirmat că sistemul 'Test and Trace' nu a redus semnificativ răspândirea coronavirusului. Anglia a intrat apoi într-un al doilea lockdown în toamnă.

Întrebat despre impactul actual al sistemului, consilierul ştiinţific principal Patrick Vallance a spus marţi că sistemul de testare merge bine acum şi că, deşi programul de testare şi urmărire a contacţilor a funcţionat mai puţin bine atunci când nivelul de infectare era ridicat, sistemul va câştiga în importanţă în lunile următoare.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”