Parlamentarii francezi spun că diversele agenţii comunică foarte greu între ele şi de aceea informaţii care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte ajung greu la cei care ar putea preveni atentatele.
„Ceea ce s-a întâmplat la noi, la Charlie Hebdo, la Bataclan, la HyperCache cred că putea fi evitat pentru că autorii erau bine cunoscuţi: fraţii Kouachi, Amedy Coulibaly şi cei trei atacatori de la Bataclan. Unii erau sub supraveghere judiciară, dar asta nu-i opreşte pe unii să părăsească Franţa şi să se ducă în Siria. Alţii au ieşit din închisoare şi această informaţie nu a ajuns la serviciile de informaţii”, a spus Georges Fenech, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă.
În raportul de o mie de pagini, parlamentarii francezi admit că atacurile teroriste sunt greu de prevenit, dar nu îşi explică de ce sala de concerte Bataclan, unde teroriştii au omorât 89 de oameni în noiembrie anul trecut, nu era mai bine păzită.
După analiza eşecurilor, vin şi soluţii.
„Propun crearea unei agenţii anti-teroriste naţionale care să se ocupe de analizarea pericolelor, planificare strategică şi coordonarea operaţiunilor. Uşurinţa cu care se trece graniţa arată că trebuie să avem o legătură continuă între exteriorul şi interiorul graniţelor noastre”, a spus Sebastien Pietrasanta, parlamentar francez.
Parlamentarul francez se referă la situaţii precum cea de după atentatele din noiembrie, când Salah Abdeslam a fost oprit de trei ori de poliţie, în timp ce fugea spre Belgia, dar nu a fost arestat, pentru că autorităţile nu ştiau cine e. Au aflat abia după o oră, când era deja prea târziu.