Nu din nou! O altă clădire istorică din Italia a fost vandalizată, într-o vară în care autoritățile nu mai înțeleg ce se întâmplă cu turiștii care le vizitează țara. De data aceasta doi tineri au făcut un graffiti cu numele unei echipe germane de fotbal pe Coridorul Vasari, vechi de 460 de ani, și au ajuns pe mâna poliției, informează CNN.
De data aceasta a fost rândul Coridorului Vasari, vechi de 460 de ani, un pasaj frumos de pe malul râului Arno, conectat la celebrele Galerii Uffizi din Florența, care a fost mâzgălit cu graffiti în primele ore ale zilei de 23 august.
Autorii presupusului act de vandalism, potrivit carabinierilor din Florența, au fost doi turiști germani care făceau parte dintr-un grup de 11 studenți cazați într-un Airbnb din centrul orașului.
„Carabinierii din Unitatea de Operațiuni din Florența și din Stația Carabinieri Uffizi, analizând filmările de supraveghere video, au reușit să identifice două persoane care, la ora 5.20 în această dimineață, au deteriorat cunoscuta galerie”, a declarat Carabinierii Florentini într-un comunicat către CNN.
Ponte Vecchio este un pod medieval care traversează râul Arno din Florența. Este unul dintre puținele poduri rămase cu case construite. Coridorul Vasari care trece peste case leagă Uffizi de Palatul Pitti de cealaltă parte a râului.
Clădirea necesită reparații în valoare de 10.000 de euro
Ministerul Culturii din Italia a declarat că în urma actului de vandalism, vor fi nevoie de reparații în valoare de 10.000 de euro, lucrările urmând să fie efectuate sub supravegherea gardienilor înarmați, zi și noapte.
Cei doi suspecți, în vârstă de 20 și 21 de ani, au fost monitorizați după ce au folosit vopsea spray pentru a scrie pe structura coridorului, au spus carabinierii. Joi, locația unde erau cazați a fost percheziționată, în temeiul unui mandat de percheziție, și au fost recuperate două cutii de vopsea spray neagră și haine pătate de vopsea.
Autoritățile au spus că acum compară amprentele digitale de la cutiile de vopsea cu cei 11 studenți care au fost interogați în acest caz.
Coridorul Vasari a fost construit de pictorul și arhitectul renascentist Giorgio Vasari, în anul 1565
A fost creat ca o rută acoperită secretă pentru liderul de atunci al dinastiei Medici, Cosimo I de’Medici, între casele private ale familiei din Grădinile Boboli, acum muzeele Uffizi, care erau atunci sediul puterii guvernamentale.
Pasajul înălțat trece de-a lungul râului Arno și pe acoperișurile din centrul Florenței și peste podul antic Ponte Vecchio. De asemenea, trece prin bazilica Santa Felicita înainte de a ajunge în grădinile Boboli, unde a trăit dinastia Medici.
Coridorul a fost restaurat în 1973, dar a fost închis publicului în 2016 din cauza problemelor de siguranță legate de ieșirile de evacuare. Coridorul este în lucru din 2019 pentru a fi redeschis publicului.
Acest act de vandalism este cea mai recentă întâmplare nefericită cu care s-a confruntat Italia, în acest an, din partea turiștilor. Aceștia au acoperit o gamă largă de infracțiuni și locuri istorice, de la cunoscutul Colosseum din Roma, până la înotul în lagunele protejate de UNESCO din Veneția. Turiștii au condus pe scutere electrice și chiar o mașină pe Treptele Spaniole din Roma.
Primarul Florenței, Dario Nardella, a numit incidentul ca „un act rușinos de vandalism”
Primarul Florenței, Dario Nardella, a numit incidentul ca „un act rușinos de vandalism” și a subliniat că cei care deteriorează moștenirea culturală a Italiei „comit o crimă foarte gravă”. Primăria a declarat pentru CNN că graffiti-ul se referă la un club de fotbal german din divizia a treia, numit TSV 1860 München.
Directorul Uffizi, Eike Schmidt, a condamnat și el „acțiunea disprețuitoare” și a cerut ca intervenție o „mână de fier a legii” mai degrabă decât o pedeapsă simbolică, care este adesea dată turiștilor care se comportă prost, în primul rând pentru a evita problemele extrădării lor înapoi în Italia.
Adesea, turiștilor care se comportă greșit li se acordă amenzi nominale și li se interzice să se întoarcă în orașele în care și-au comis crimele. Schmidt a cerut în schimb pedepse cu închisoare pentru cei care încalcă orice sit de patrimoniu cultural.
Ministrul Culturii din Italia, Gennaro Sangiuliano, a mulțumit oficialilor pentru munca de urmărire a vinovaților. „Aș dori să-mi exprim mulțumirile carabinierilor pentru identificarea promptă a presupușilor autori ai vandalizării Coridorului Vasari din Florența. Astfel de fapte nu trebuie să rămână nepedepsite. Acum justiția își urmează cursul”, a spus el într-un comunicat.
Editor : M.I.