La aproape două săptămâni de la începerea protestelor din Turcia, premierul Recep Erdogan a trecut la contraofensivă, printr-un discurs ţinut la Ankara.
„Am avut răbdare, vom mai avea răbdare, dar există şi o limită a răbdării. Prin urmare, cei ce fac politică ascunzându-se în spatele protestatarilor ar trebui să înveţe definiţia politicii”, a afirmat primul ministru.
O cuvîntare la fel de dură a rostit premierul şi la o reuniune cu susţinătorii săi din oraşul Mersin: „Tinerii care îşi jignesc propriul premier nu pot fi tinerii mei. Tinerii care scriu grafitti cu jigniri nu pot fi numiţi tineri care îşi cer drepturile. Oamenii care vandalizează magazine şi mall-uri nu pot fi tinerii acestei ţări, care îşi apără drepturile”.
La Ankara, poliţia turcă a utilizat o cantitate importantă de gaze lacrimogene, dar şi tunuri cu apă, pentru a dispersa o manifestaţii adunaţi în număr de câteva mii în Piaţa Kizilay. Cel puţin două persoane au fost rănite, iar forţele de ordine au procedat imediat la arestări în rândul protestatarilor, care s-au refugiat pe străzi adiacente.
La Istanbul, organizatorii protestelor antiguvernamentale au menţinut presiunea asupra autorităţilor şi au cerut anchetarea celor responsabili pentru aşa-numitele abuzuri ale poliţiei.
Oamenii cer alegeri anticipate
Oamenii adunaţi în Piaţa Taksim aşteaptă confruntarea cu premierul Recep Erdogan şi la secţiile de votare, nu doar în stradă.
„Vreau ca aceste proteste să continue până la alegeri. Această mişcare, care a debutat ca una ecologistă, a devenit una de protest public. Vom protesta cât vom putea şi ar fi bine dacă manifestaţiile s-ar încheia prin organizarea de alegeri”, a spus Semah Ozyurt, unul dintre oamenii ieşiţi în stradă.
Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, aflat la guvernare din anul 2002, a exclus însă organizarea unui scrutin anticipat. Ultimele alegeri parlamentare din Turcia au avut loc pe 12 iunie 2011 şi au fost câştigate de formaţiunea lui Recep Erdogan, cu 49 la sută din voturi.