Europa se confruntă în prezent cu o problemă care riscă să scape de sub control: turismul în masă. Un astfel de fenomen a dus, în special în Spania, la o creștere a prețurilor de pe piața imobiliară, ceea ce a sporit nemulțumirile localnicilor care nu-și mai permit să închirieze ori să-și cumpere o locuință în orașele devenite destinațiile preferate de vacanță pentru turiștii străini. Acest nemulțumiri au condus, la rândul lor, la un val de proteste în Spania care riscă - în cazul în care această problemă nu va fi rezolvată - să se extindă în întreaga Europă, se arată într-un material publicat de The Guardian.
Zeci de mii de spanioli - din Malaga, Palma de Mallorca, Granada și până în Insulele Canare - au ieșit în stradă în ultimele săptămâni pentru a protesta împotriva incapacității autoritățile locale de a gestiona problema turismului în masă, un fenomen care a dus la creșterea prețurilor apartamentelor și i-a forțat pe localnici să „emigreze” din orașele și zonele devenit destinații exotice pentru zecile de milioane de turiști care vizitează anual Spania.
„Ce vedem că se întâmplă acum reprezintă atingerea pragului maxim al toleranței din aceste destinații”, a spus pentru The Guardian Peter DeBrine, reprezentant UNESCO responsabil cu turismul.
Iar „paiul care a rupt spatele cămilei” îl reprezintă în acest moment criza de pe piața imobiliară, conform expertului UNESCO. „Cred că acest lucru a contribuit mult la anxietatea și frustrarea resimțite de localnicii care locuiesc în respectivele destinații turistice”.
Localnicii care lucrează în industria turismului din Ibiza au ajuns, de pildă, să locuiască în rulote sau corturi. În Malaga, localnicii obișnuiesc să lipească de pereții caselor stickere cu mesaje de genul „O familie a locuit aici” sau „Plecați acasă!”.
Același mesaj - „Plecați acasă!” a fost scandat inclusiv luna trecută într-un protest organizat la Barcelona, unde localnicii i-au alungat pe turiștii aflați de la terase cu pistoale cu apă.
În Barcelona au fost peste 12 milioane de turişti anul trecut, potrivit consiliului municipal.
Criticii turismului excesiv denunţă în principal efectul acestuia asupra preţurilor locuinţelor, chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu, potrivit Primăriei Barcelonei, dar şi consecinţele sale nefaste asupra companiilor locale, mediului şi condiţiilor de muncă ale angajaţilor locali.
Spania este a doua cea mai populară destinaţie turistică din lume, după Franţa. Anul trecut în Spania au ajuns peste 85 de milioane de turiști - un număr record. Cea mai vizitată regiune a fost Catalonia, cu 18 milioane de vizitatori, urmată de Insulele Baleare (14,4 milioane) şi Insulele Canare (13,9 milioane). Turismul în Spania reprezintă 12,8% din PIB şi asigură 12,6% din locurile de muncă.
Editor : M.L.