Proteste în Marea Britanie faţă de exploatarea gazelor de şist
Data publicării:
Foto: Manchester Evening News
Unul câte unul, camioanele şi utilajele şi-au făcut loc printre manifestanţii care se opun exploatării prin fracturare hidraulică în Barton Moss. Oamenii şi-au instalat deja corturi în apropierea exploatărilor care vor fi executate de o companie din Franţa, stat care a interzis anul trecut exploatarea gazelor de șist.
„Această tehnologie nu poate fi reglementată, este periculoasă. Franţa a interzis-o şi acum o companie franceză este invitată aici de premierul nostru să vină şi să exploateze”, susţine Vanessa Vine, una dintre protestatare.
Manifestanţii se tem că fracturararea hidraulică poate contamina apele subterane. Ei spun că singurii care ar avea de câştigat ar fi afaceriştii, oamenii obişnuiţi urmând sănu se aleagă cu nimic. În plus, aceştia sunt îngrijoraţi de posiblitatea producerii unor cutremure şi de contaminarea pânzei freatice.
Premierul David Cameron a vizitat locurile unde se vor exploata gaze de şist şi a ţinut să-i liniştească pe britanici şi în acelaşi timp să le prezinte şi avantajele afacerii.
„Gazele de şist sunt importante pentru ţara noastră, pot genera 74.000 de locuri de muncă, investiţii de peste trei miliarde de lire sterline, ne pot oferi energie mai ieftină pentru viitor. Nimic nu ar merge înainte dacă ar exista riscuri la adresa mediului. Oamenii pot fi siguri de acest lucru”, a afirmat David Cameron.
Ultimele studii arată că Marea Britanie ar putea avea rezerve de peste 36.000 miliarde metri cubi de gaze de şist, iar materializarea a numai 10% din acest volum estimat ar reprezenta necesarul de gaze al ţării pentru mai bine de jumătate de secol.