De mai bine de trei decenii, numele lui Il Cavaliere a apărut de nenumărate ori în scandaluri legate de petrecerile deocheate pe care le găzduiau reşedinţele lui, dar şi de acuzaţiile de corupţie şi fraudă.
Silvio Berlusconi a recunoscut că a apărut de 2.500 de ori în faţa judecătorilor, în 106 procese. Problemele cu legea nu l-au oprit să se distreze - a cântat şi a animat petreceri în cluburi de noapte. Şi le-a mărturisit compatrioţilor lui că a recurs la operaţii estetice de întinerire.
Nu o singură dată, la întâlnirile celor mai puternici oameni de pe planetă, Silvio Berlusconi s-a lăsat aşteptat pentru că trebuia, de pildă, să termine o discuţie telefonică. S-a întâmplat în 2009, la un summit NATO, când gazdă era cancelarul german Angela Merkel.
În 2010, Il Cavaliere gafa din nou. S-a ridicat şi a plecat în mijlocul unei conferinţe de presă pe care o susţinea, în calitate de gazdă, împreună cu premierul de atunci al Spaniei.
Silvio Berlusconi a reuşit să o enerveze chiar şi pe Regina Elisabeta a II-a. La summit-ul G20 de acum patru ani, Silvio Berlusconi a s-a manifestat zgomotos, strigând după preşedintele Barack Obama, prin saloanele palatului Buckingham.
Silvio Berlusconi şi-a atras antipatia multora. În 2009, la Milano, el a fost atacat de un bărbat cu probleme psihice care i-a spart nasul şi doi dinţi.
În 2011, IL Cavaliere a demisionat, lăsând în urmă, pe lângă datoria publică record a Italiei, de 1.900 de miliarde de euro, amintirea unui lider excentric, catalogat de presă drept un veritabil bufon.
Berlusconi a fost condamnat definitiv, astăzi, la patru ani de închisoare, în dosarul Mediaaset.
Cazul se referă la achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.