Primul președinte din UE care anunță oficial mutarea ambasadei țării de la Tel Aviv la Ierusalim

Data publicării:
NATO Holds Warsaw Summit
Foto: Guliver/Getty Images

Cehia este primul stat european care anunţă că îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Preşedintele Milos Zeman a precizat că mutarea va consta în trei paşi.

NATO Holds Warsaw Summit
Foto: Guliver/Getty Images

Anunțul Președinției cehe vine în contextul în care dezbaterile pe acest subiect s-au aprins și în România, după ce au dat naștere unor momente tensionate între Guvern și Președinție. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este cel care dorește mutarea ambasadei României la Ierusalim și el este cel care a adus prima oară subiectul în discuție în spațiul public. Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă se află, de altfel, în aceste zile, în vizită în Israel, la invitația premierului Benjamin Netanyahu.

Milos Zeman a precizat că mai întâi Cehia va deschide un consulat onorific în Oraşul Sfânt, luna viitoare. Apoi vor fi mutate şi alte instituţii acolo, după care ultimul pas va consta în mutarea ambasadei. O dată fixă nu a fost încă stabilită, dar premierul israelian şi-a exprimat speranţa că acest lucru va fi făcut până la finalul anului. Statele Unite şi Guatemala au fost primele care au anunţat că îşi vor muta reprezentanţele diplomatice în Oraşul Sfânt. Palestinienii consideră gestul drept o provocare.

Preşedintele Cehiei a motivat că ţara sa îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim urmând exemplul Statelor Unite. 

„În urmă cu câţiva ani spuneam că va trebui să ne mutăm ambasada la Ierusalim. A sosit timpul", a spus Zeman în timpul unei festivităţi, potrivit publicaţiei israeliene Arutz Sheva. Preşedintele ceh a precizat şi cine va fi consulul onorific - omul de afaceri israelian Dan Propper, fost preşedinte al Osem Food Industries.

Conform unei declaraţii a Ministerului israelian de Externe, anunţul preşedintelui Zeman este o recunoaştere a faptului că ambasadele trebuie să aibă sediul în capitale.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al statului Israel, Tzipi Hotovely, s-a întâlnit miercuri la Praga cu mai mulţi oficiali cehi, unul dintre subiectele principale de discuţie fiind posibila mutare a Ambasadei Cehiei la Ierusalim. Oficialul israelian şi-a exprimat speranţa că Cehia va urma exemplul Statelor Unite şi Guatemalei, care îşi vor transfera ambasadele la Ierusalim. 

Hotovely i-a mulţumit preşedintelui Zeman. „A sosit timpul să se facă o dreptate istorică. Sunteţi unul dintre primii lideri ai lumii care vorbeau încă în urmă cu patru ani despre importanţa transferării ambasadelor la Ierusalim (...) Sperăm să sărbătorim în curând deschiderea Ambasadei Cehiei la Ierusalim", a spus adjunctul ministrului israelian de Externe.

Citiți și: Adjuncta lui Netanyahu, interviu pentru Digi24: Ţările ar trebui să-şi mute ambasadele în singura capitală a Israelului

Pe de altă parte, Guvernul ceh nu făcut însă niciun anunţ pe acest subiect, scrie Associated Press, preluată de News.ro. La începutul lunii aprilie, premierul ceh Andrej Babis declara că Cehia nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cehia ar fi prima ţară membră UE care şi-ar muta ambasada la Ierusalim.

Citiți și: Ambasade la Ierusalim | Israelul, „în contact” cu cel puţin 10 ţări, dintre care unele în Europa

Şi Guvernul României a adoptat săptămâna trecută un memorandum privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură criticată dur de preşedintele Klaus Iohannis. Luni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în urma discuţiei telefonice „destul de lungi” pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a înţeles că Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuţie în jurul acestei teme. „O discuţie exploratorie nu este greşită, dar de acolo şi până la o mutare efectivă este cale lungă”, a afirmat Iohannis, avertizând că „cine ar forţa o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomaţie serioasă şi de succes”.

Preşedintele SUA a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, generând un val de nemulţumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump - anunţată în decembrie 2017 - a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane şi de Uniunea Europeană. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rămâi fără permis de conducere dacă faci această greșeală aparent banală în trafic în...
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Shakira și-a început anul în colanți mulați. “A furat” 2 milioane de like-uri cu atitudinea jucăușă: “Oare va...
Film Now
Maria Shriver, imagini sfâșietoare cu dezastrul lăsat în urmă de incendiile din Los Angeles: „Oamenii au...
Adevarul
Salarii generoase în Europa: câștigurile pot ajunge la 9.000 de euro pe lună. Ce se caută
Newsweek
Când intră pensia în ianuarie pe card: vineri sau luni? Informații contradictorii din Casa de Pensii
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Salma Hayek, gest superb pentru Selena Gomez, în public, pe covorul roșu: "Las-o să aibă momentul ei". Tânăra...
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...