Lituania, țara care detine acum președinția Uniunii Europene, găzduiește cel de-al treilea summit al Parteneriatului Estic. Fostele țări ale Uniunii Sovietice au acum șansa de a adera în cadrul unei Europe unite, deși Rusia se opune acestei idei.
„Parteneriatul Estic European va începe la Vilnius în curând. Republica Moldova, Ucraina şi Georgia sunt aşteptate să strângă relaţiile dintre ele şi ţările Uniunii Europene. Vedeţi vreo posibilitate să apară un nou Război Rece între Rusia și Uniunea Europeană din cauza acestei chestiuni?”.
Rosen Plevneliev: Noile ţări care au aderat la Uniunea Europeană au avut un rol important pentru a clarifica pentru „familia" europeană că suntem în fața unui moment istoric. Trebuie să luăm acest lucru foarte în serios. Da, Rusia joaca tare și, de asemenea, este destul de clar că țări diferite din Uniunea Europeana au diferite obiective și opinii, dar nu avem prea mult timp. În primul rând, dacă vorbim despre Bulgaria. Susținem Ucraina, Moldova, România și Georgia în realizarea unui viitor european, necondiționat. Nu avem nicio condiție. Prin aceasta vrem să transmitem un mesaj foarte clar, pentru că este un moment istoric, pentru că este legat nu doar de țările din Parteneriatul Estic, dar este foarte important pentru Uniunea Europeană însăși. Suntem foarte activ, împreuna cu alți președinți, de exemplu, președintele Poloniei, președintele Slovaciei, să ne asigurăm că la Bruxelles, la Berlin, la Paris, la Londra, că toată lumea înțelege că este un moment istoric și care nu trebuie ratat, pentru că proiectul Uniunii Europene va eșua în cazul unui astfel de moment. Nu trebuie să renunțăm să susținem aceste țări, trebuie să le întărim, să le oferim perspective, trebuie să semnăm parteneriatele de asociere, să ne asigurăm că Europa arată un orizont mai luminos pentru viitor.
Urmăriți interviul integral cu președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, sâmbătă de la 18.30, în cadrul emisiunii „Pașaport diplomatic”.