Presa franceză a decis să nu mai publice imagini cu autorii atacurilor teroriste

Data publicării:
terorism 2 -1

Cotidianul Le Monde, postul de televiziune BFMTV şi postul de radio Europe1 au decis să nu mai publice fotografii cu autorii atacurilor teroriste. 

Mediatizarea imaginilor cu autorii atacurilor teroriste poate oare să îi radicalizeze pe candidaţii la jihad şi să îi facă să treacă la fapte? După atentatele din Nisa şi Saint-Etienne-du-Rouvray, dezbaterea a fost relansată în mass-media franceze, în principal de Jérôme Fenoglio, directorul cotidianului Le Monde, care a publicat, miercuri, un editorial intitulat „Résister à la stratégie de la haine”.

„Am decis să nu mai publicăm imagini extrase din documente de propagandă sau din revendicări ale Statului Islamic. În urma atentatului din Nisa, nu vom mai publica fotografii cu autorii unor astfel de crime, pentru a evita eventualele efecte de glorificare postumă. Alte dezbateri despre practicile noastre jurnalistice sunt în derulare”, a scris directorul cotidianului Le Monde. 

Totodată, jurnalistul a lansat un apel public prin care a cerut reprezentanţilor celorlalte trusturi de presă din Franţa să realizeze „un anumit număr de introspecţii” înainte de a difuza astfel de materiale.

Le Monde nu va mai publica nici numele, nici imaginile cu autorii unor atacuri teroriste. Punctul de vedere al cotidianului francez este împărtăşit de BFMTV şi Europe1.

BFMTV consideră că publicarea fotografiilor unor masacre ar stimula „glorificarea postumă” a asasinilor şi i-ar influenţa pe eventualii candidaţi la jihad. Decizia postului de televiziune va fi aplicată pe toate suporturile sale. În urma atacului terorist din Saint-Etienne-du-Rouvray, BFMTV a decis să nu publice fotografia lui Adel Kermiche, presupusul asasin al părintelui Jacques Hamel.

„În faţa creşterii numărului de atentate din Franţa, nu vrem să devenim un fel de tribună a teroriştilor. Vom înceta, deci, să mai publicăm fotografiile lor, fapt ce nu elimină însă o muncă intensă, ce implică anchete şi analizarea istoricului, profilului şi parcursului fiecăruia dintre terorişti. Singura excepţie de la acest principiu sunt avizele de dare în urmărire generală difuzate de forţele de ordine şi care pot să îi ajute pe anchetatori”, a precizat Alexis Delahousse, director-adjunct al redacţiei de la BFMTV. 

Cristian Tudor Popescu: Islamul este un pretext, ucigașii vor să ajungă pe internet

Jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a declarat, marți, la Digi24 că televiziunile nu ar trebui să mai difuzeze știri că un anumit atentat a fost revendicat de organizația teroristă Stat Islamic, deoarece în acest fel organizația are doar de câștigat. De asemenea, jurnalistul a subliniat că scopul celor care comit atacuri teroriste este acela de a ajunge cunoscuți, de a ajunge pe internet. 

„Printre inșii care se revendică de la ISIS, eu nu am văzut printre ei niște talibani ai islamului, niște inși austeri care trăiesc după toate rigorile islamului, nici vorbă, sunt inși dezaxați, au de-a face cu drogurile cu alcoolul, nu țin regulile de comportare ale islamului. Islamul este un pretext. Inșii care l-au omorât pe preotul din Normandia s-au filmat. Ce vor cu asta? Vor să ajungă acolo de unde au venit, adică pe internet. Acolo e obiectivul final al fiecăruia dintre acești ucigași - în transferarea pe internet a acestor imagini. Ar trebui să se oprească toate televiziunile, radiourile, site-urile din difuzarea știrii că atentatul a fost revendicat de DAESH. În felul acesta nu se face decât un serviciu acestei organizații, care câștigă în capital de a instiga de la distanță. Cine a comis atentatul? Nu știm. Mass-media nu trebuie să mai fie vehicul pentru eroizarea acestor ucigași. Sunt oameni care sunt pierduți în alienarea urbană occidentală, au impresia nu numai că nu trăiesc, că nu există, ci că nici nu au existat vreodată, că dacă vor muri în condiția lor de persoane umile, șterse, necunoscute nu va rămâne nimic din ei. Scopul acestor crime este internetul și mass-media. Nu e vorba de cenzură. E vorba și de terorism și de islamism, dar și de multă prostie”, a spus jurnalistul.

Totuși, Cristian Tudor Popescu s-a declarat neîncrezător că mass-media din România s-ar putea înțelege pentru a boicota organizațiile teroriste.  

Televiziune franceză, criticată pentru modul în care a relatat despre atentatul de la Nisa

După atentatul de la Nisa, televiziunea France2 a fost nevoită să își ceară scuze publice pentru modul în care a relatat despre atacul terorist, după ce a fost intens criticată pe rețelele de socializare. 

France2 a  a difuzat în direct imagini cu persoane decedate, ale căror trupuri neînsufleţite erau întinse pe asfalt. 

Pe durata ediţiei sale speciale, postul francez a difuzat în special mărturia unui bărbat aşezat pe asfalt alături de corpul neînsufleţit al soţiei sale, dar şi o înregistrare video a camionului care a intrat în mulţimea de oameni aflaţi la acea oră pe bulevardul Promenade des Anglais din Nisa.

„Acele imagini brutale, care nu au fost verificate conform uzanţelor, au generat reacţii foarte vii. O eroare de judecată a fost comisă din cauza acestor circumstanţe speciale. Difuzarea acestui tip de imagini nu corespunde cu modul în care sunt concepute informaţiile de către jurnaliştii din echipele noastre. France Télévisions îşi cere scuze”, a fost mesajul televiziunii. 

La scurt timp după atacul terorist comis la Nisa pe 14 iulie, o petiţie a fost lansată în Franţa, prin care semnatarii ei au cerut Consiliului Superior al Audiovizualului (CSA) să controleze mai bine modul în care sunt difuzate astfel de imagini în presa franceză. Petiţia în cauză a fost semnată deja de peste 70.000 de persoane. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Fotografie articol RM_main photo
A rămas însărcinată la trei luni după îndepărtarea unui fibrom uterin de 13 cm
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...