Presa din Europa, în continuare cu ochii pe România. Jurnaliştii străini au mers în Teleorman

Data actualizării: Data publicării:
presa straina

România continuă să stârnească interes în ochii presei străine. Un jurnalist de la Euronews a stat mai multe zile în România, timp în care a realizat un amplu reportaj despre corupţie, justiţie, proteste, schimbări legislative controversate şi dosarul Belina. Iată câteva fragmente din acest material, în care îl puteți vedea și pe senatorul Șerban Nicolae dând explicații în limba engleză:

Hans von der Brelie, jurnalist Euronews: Dragnea spune că ancheta în derulare e un atac violent la adresa guvernului. Ghidului nostru local îi este teamă de influenţa lui Dragnea şi a preferat să rămână anonim în faţa camerei: „Înainte de contractul de închiriere, veneam aici la pescuit şi făceam grătare pe insula Belina. Acum sunt garduri şi nu avem voie să intrăm în zonă. După preluarea de către TelDrum, au fost puse bariere şi doar colaboratorii lor au acces. Nu şi noi”.

Hans von der Brelie, jurnalist Euronews: „Aceasta e limita de care nu putem trece. Pe vremuri, pe aici se trecea liber. Acum, nu mai e trecere liberă.

Dosarul nu se opreşte aici. Dragnea şi şefii TelDrum sunt acuzaţi că au creat o reţea infracţională pentru a obţine, ilegal, contracte publice pentru construcţia de drumuri. Sunt bănuiţi şi că au crescut nejustificat costurile. Au primit aproximativ 20 de milioane de euro, din fonduri europene, cu documente care ar fi fost falsificate. Unitatea antifraudă a UE, OLAF, s-a implicat în caz. Bruxelles-ul îşi vrea banii înapoi.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a răspuns cererii noastre de interviu. Dar, Şerban Nicolae, liderul grupului PSD din Senat, a fost de acord să vorbească.

Hans von der Brelie, jurnalist Euronews: Când am venit de la aeroport, l-am întrebat pe taximetrist: "România şi-a schimbat guvernul de trei ori într-un an. Cum vă explicaţi acest lucru?". Taximetristul mi-a răspuns prin două cuvinte: bani şi mafie.

Şerban Nicolae, senator PSD: Da, puteţi obţine acelaşi răspuns în orice altă ţară. Nu am schimbat două guverne într-un an din cauza mafiei sau a banilor, în sensul rău al cuvântului. (...) Dacă ai o persoană coruptă, un oficial de rang înalt şi descoperi că în urmă cu cinci, şase sau zece ani a comis o infracţiune - luare de mită sau trafic de influenţă sau ceva de genul acesta - nu trebuie să arestezi acea persoană. Trebuie să aduni dovezi şi să o trimiţi în faţa unui judecător. Ai un proces, ai o sentinţă - fie e condamnată la închisoare sau declarată nevinovată. Arestul preventiv nu e sancţiunea. E un fel de a demonstra puterea procurorilor, e un fel de judecată a străzii.

Dacă Euronews s-a dus la proteste şi la insula Belina, nemţii de la „Frankfurter Allgemeine Zeitung” au mers în Teleorman, judeţul pe care l-a condus Liviu Dragnea şi din care e originar şi premierul Viorica Dăncilă, ca să stea de vorbă cu oamenii. „Partidul dă, partidul ia”, titrează FAZ, care descrie sărăcia din Teleorman şi remarcă faptul că, în ciuda scandalurilor de corupţie, PSD ar câştiga în continuare alegerile. Jurnaliştii germani relatează următoarea scenă, petrecută într-un magazin din Roşiorii de Vede.

„Oamenii au spus câteva cuvinte despre politică: aleg PSD-ul doar cei care sunt dependenţi de el - cei care sunt angajaţi la stat şi patronii firmelor care vor să obţină contracte cu statul. (...) Ce aşteaptă oamenii de la politicieni: să fure mai puţin. Oamenii din magazin dau din cap în semn de aprobare. Şi, apoi, unul adaugă - stârnind râsul tuturor: sau să ne lase şi nouă ceva de furat”.

„În Germania se trag semnale de alarmă, având în vedere că guvernarea PSD-ALDE încearcă de peste un an de zile, cu un set întreg de politicieni la Guvern, cu câteva guverne schimbate, cu un iureș care nu se mai termină, să pună justiția pe butuci, să schimbe legile justiției, printr-o așa-numită reformă, și iată, să atace statul paralel dându-i în sfârșit o față. (...) Noi aici ne întrebăm ce-are de ascuns un demnitar sau despre ce poate raporta un lucrător SPP, dacă acel demnitar s-a mișcat în limitele legale?”, a relatat la Digi24 jurnalistul Deutsche Welle Robert Schwartz. „Presa din Europa Centrală și de Vest vede la fel de clar ceea ce se întâmplă în România ca jurnaliștii de bună-credință, jurnaliștii profesioniști din România. Nu e niciun secret că tandemul Dragnea-Tăriceanu încearcă din răsputeri să controleze din ce în ce mai mult instituțiile statului și dacă vor reuși, atunci vom vorbi despre România ca o nouă democratură iliberală”, a adăugat Robert Schwartz de la Deutsche Welle. „Social-democrații germani știu și ei foarte bine ce se întâmplă la București și de aceea relațiile dintre SPD și PSD nu mai există. Martin Schulz s-a distanțat de colegii săi din România și există câteva mesaje și dinspre social-democrații europarlamentari de la Bruxelles”, susține jurnalistul.

Tot în Teleorman filmează acum o echipă a televiziunii publice olandeze, NOS. Duminică, jurnaliștii olandezi au fost la Sibiu, la protestul „#VăVedem”.

Şi în Franţa se vorbeşte despre situaţia politică din România. Ziarul Le Monde scrie despre „tentaţia eurosceptică” a majorităţii politice de la Bucureşti. „Liviu Dragnea e în corzi cu Bruxellesul, care e neliniştit din cauza proiectelor sale de reformă a justiţiei. După Polonia şi Ungaria, şi România îşi testează raportul de forţe cu instituţiile europene. Liviu Dragnea a decis să-şi înăsprească tonul, pentru a-şi putea duce mai departe ofensiva împotriva parchetului anticorupţie”. Corespondentul Le Monde citează, în continuare, discursul despre suveranitate pe care liderul social-democraţilor l-a adoptat ca răspuns la criticile şi îngrijorările exprimate de Comisia Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume. Anunțul făcut de oficialii MAI
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
Newsweek
Guvernul admite: NU are bani să crească pensiile. Ce spune DOCUMENTUL care întristează pensionarii
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...